Citrus sinensis

Citrus sinensis, appelsin. Foto fra: Skines, SW of Chania, Hellas

Pomelo
Sukatsitron
Sukat lages av kandisert sukatsitron. Bildet viser en hel frukt øverst, halv frukt på midten og kandisert skall nederst.
Sukatsitron
Av /iStockphoto.

Sitrusfrukter. Noen vanlige typer: 1) Kumquat. – 2) Pomelo. – 3) Rød pomelo. – 4) Sitron. – 5) Lime. – 6) Grapefrukt. – 7) Sweetie. – 8) Minneola. – 9) Appelsin. – 10) Ugli. – 11) Pomerans (bitterappelsin).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Sitrusfrukter er frukter som kommer fra plantearter i slekten Citrus, for eksempel appelsin, sitron og grapefrukt. Noen sitrusfrukter er krysninger mellom plantearter. Frukten er botanisk sett et bær hvor fruktkjøttet er dannet av saftfylte hår. De fleste sitrusarter har sin opprinnelse i tropiske og subtropiske områder i nordlige India, sørlige Kina og Sørøst-Asia. De viktigste områdene for dyrking er Kina, Brasil og India.

Faktaboks

Uttale
sˈitrusfrukter
Årlig global produksjon
161,8 millioner tonn (2021)

Systematikken og navnsettingen på Citrus-artene og deres frukter er svært komplisert. Oppfatningen av de ulike sitrusfruktene som art, varietet, hybrid eller kulturform varierer betydelig mellom ulike oppslagsverk.

Beskrivelse

Sitrusfruktene består av karakteristiske segmenter («båter») omgitt av et hvitt, svampaktig lag, og et farget, ytre skall med oljekjertler. Hvert segment er et fruktblad der fruktkjøttet består av saftfylte hår. Det hvite laget inneholder normalt mye pektin og bitterstoffer. De runde oljekjertlene i det ytre skallet inneholder brennbare, eteriske oljer. Sitrusfrukter vokser på eviggrønne trær som blir opptil 15 meter høye. Greinene har oftest torner. Bladene er vanligvis blanke og spisst ovale. Blomstene er små, hvite og dufter friskt. Fruktene er kuleformet til pæreformet og opptil 30 cm i diameter. Farge og størrelse varierer fra art til art.

Enkelte store sitrusfrukter har lite fruktkjøtt, men til gjengjeld tykt skall som kandisert gir sukat eller cedrat, for eksempel sukatsitron og pomelo, den siste med opptil 10 kilo store frukter. Kumkvat (Citrus japonica) har syrlige, valnøttstore frukter med spiselig skall.

Varianter

Appelsin stammer fra Kina, men dyrkes nå i varm-tempererte og subtropiske strøk mange steder på kloden. Grapefrukt oppsto trolig ved en krysning mellom appelsin og pomelo. Treet bærer blekgule, store frukter i klaser, og fruktene som har en bitter, syrlig smak.

Mandariner er små og søte i smaken. Skallet løsner lett fra fruktkjøttet når fruktene er modne. Det finnes mange kulturformer av mandarin. Pomerans eller bitterappelsin er en liten sitrusfrukt hvor skallet gir et krydder som anvendes i blant annet likører og i husholdningen, blant annet i appelsinmarmelade. Klementin er en krysning mellom mandarin og pomerans.

Sitron er den av sitrusfruktene som har vært kjent over lengst tid i den vestlige verden, og ble dyrket i Hellas og Roma allerede i oldtiden.

Lime er forskjellige sitronlignende frukter fra Vestindia. Av den søte fruktsorten fremstilles limejuice.

Bruk

Bruken av sitrusfrukter for å tilføre syre til maten er utbredt over store deler av verden. For å få konsentrert smak anvendes først og fremst det ytre skallet av sitrusfruktene. Skallet syltes, kandiseres eller tørkes gjerne før bruk.

Sitrus kan tilsettes alt fra sjokolade, kaker og desserter til svinekjøtt, fisk, kylling og leskedrikker. Sitrus er også velegnet til smaksetting i sauser, dressinger og marinader. Sukat, som brukes i vår hjemlige julekake, er syltet skall fra sitrusarten cedrat.

I det nordafrikanske kjøkken brukes konserverte sitroner. Hele frukter legges inn i for eksempel en kylling under tilberedning og gir en frisk og syrlig smak til kjøttet. I arabiske land kokes hele, tørkede lime (loomi) i kylling- og fiskeretter, eller legges inni kylling på samme måte som nordafrikanske, konserverte sitroner. I Japan brukes saft og skall fra sitrusfrukten yuzu til smaksetting av sauser, eddik, te, leskedrikker og som garnityr. I Kina brukes ofte tørket skall fra mandarin på samme måte.

Av blomstene og skallet utvinnes det olje som brukes til smaksetting av likører, leskedrikker og øl. Cointreau og Curaçao smaksettes av olje fra sitrusfrukten pomerans. Sitrusolje brukes også i parfymeindustrien.

De søte variantene av sitrus nytes som frukt og spises fersk, eller tilberedes som marmelade eller juice. Sitrusfrukter inneholder store mengder C-vitamin.

Sitrusolje eller -saft blir også brukt som insektmiddel mot mygg og møll og skal lindre kløe og smerte etter insektstikk. Oljen brukes også som hudrensemiddel. Innen folkemedisinen har sitrus blitt brukt mot blant annet fordøyelsesproblemer, forkjølelse, skjørbuk og stress.

Bergamotter eller bergamottappelsiner har et skall som leverer bergamottolje, en eterisk olje. Oljen gir den karakteristiske duften til te-typen «Earl Grey».

Historie

Man vet ikke hvor eller hvordan alle dagens sitrusarter har oppstått, men det er en vanlig oppfatning at de har blitt til ved naturlig seleksjon og foredling i de områder der sitrus har vokst naturlig. I Kina har appelsiner og mandariner blitt dyrket i flere tusen år, og appelsin betyr «eple fra Kina». Den eldste sitrusarten kjent i Europa, cedrat eller sukatfrukt (Citrus medica), har vært dyrket så lenge rundt Middelhavet at man har trodd treet hadde sin opprinnelse her, men det ble antakelig innført fra India på Alexander den stores tid (cirka 300-tallet fvt.).

Tidlig mosaikkunst fra Pompeii (år 79 evt.), Kartago i Nord-Afrika (cirka 200 evt.) og Istanbul (cirka år 300) viser sitrusfrukter og -trær, noe som tyder på at treet etter hvert ble vanlig å dyrke. Vanlig appelsin (Citrus x sinensis) ble introdusert til Europa på 1400-tallet og lime først på 1600-tallet.

Blant de mange frø og planter Columbus hadde med på sine reiser til de vestindiske øyer på slutten av 1400-tallet, var også sitrusfrø. Frøene ble sådd, og plantene trivdes så godt at Sør- og Mellom-Amerika og sørstatene i USA i dag er blant verdens største produsenter av sitrusfrukter.

Noen viktige sitrusfrukter

Norsk navn Engelsk navn Vitenskapelig navn
adamseple Etrog Citrus medica 'Etrog'
appelsin orange, sweet orange Citrus x aurantium var. sinensis
bergamott bergamot orange Citrus x limon
blodappelsin blood orange Citrus x aurantium var. sinensis
chinotto, det samme som pomerans
fingersitron Citrus medica var. sarcodactylis
grapefrukt grapefruit Citrus paradisi
key lime key lime Citrus x aurantiifolia
klementiner clementine Citrus × clementina, klementin er en steril krysning mellom mandarin og appelsin.
kumkvat kumquat Citrus japonica
lime lime Citrus x latifolia
limequat limequat Citrus × floridana. Dannet av krysning mellom lime og kumquat
limett Citrus x limon
limoner lemon Citrus x otaitensis
mandarin mandarin Citrus reticulata, Citrus nobilis, Citrus deliciosa
perette Citrus peretta
pomerans eller bitterappelsin Seville orange, sour orange Citrus x aurantium
pomelo shaddock, pummelo Citrus maxima
satsuma satsuma Citrus x aurantium var. chrysocarpa
sitron lemon Citrus x limon
sitronell (også brukt om sitrongress) Citrus medica varietet citronella
sukatsitron citron Citrus medica
sweetie kulturform av grapefrukt, dannet av krysning mellom grapefrukt og pomelo
tangerin tangerine Citrus reticulata varietet tangerina, Citrus reticulata deliciosa
ugli kulturform, trolig opprinnelig en krysning mellom grapefrukt, appelsin og tangerin

Produksjon

Land Produksjon i 2021 (tusen tonn)
Kina 46 207
Brasil 18 883
India 14 307
Mexico 8 826
Spania 6 712
USA 6 282
Tyrkia 5 363
Egypt 4 356
Nigeria 4 112
Iran 3 865

Kilde: FAO

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg