Siciliansk etter første trekk.
Siciliansk etter første trekk.
Lisens: CC BY SA 3.0

Siciliansk forsvar er et åpningssystem i sjakk som starter med de to vanligste trekkene vi ser i turneringspartier. Hvit flytter bonden foran kongen to felt. Svart besvarer dette med å flytte bonden foran dronningløperen to felt.

Faktaboks

Uttale
sisiliˈansk forsvar
Også kjent som

siciliansk åpning

Svart velger en asymmetrisk bondestruktur for å skape større muligheter til å styre spillet. Det innebærer også større risiko for begge parter. Statistikken over hvordan de ulike åpningene presterer, viser at svart har god uttelling med siciliansk forsvar sammenlignet med andre vanlige åpningstrekk.

Historie

André Philidor.
André Philidor spilte og analyserte siciliansk forsvar på 1700-tallet. Han var regnet som verdens sterkeste sjakkspiller.
André Philidor.
Av .

Åpningssystemet ble første gang beskrevet i 1594, og de resulterende stillingene ble analysert skriftlig av italienere og franske André Philidor i de neste par hundre årene. Det var først på 1800-tallet, da åpningen ble mer populær blant europeiske spillere, at navnet siciliansk forsvar ble brukt.

Få av de sterkeste spillerne brukte siciliansk som hovedforsvaret sitt. Det tok lang tid før sjakkteoretikerne klarte å finne ut av hvordan man best skulle spille med svart. På midten av 1900-tallet utviklet man flere nye, aggressive systemer for svart, offensive og angrepsglade spillere som Bobby Fischer og Garri Kasparov, hadde siciliansk som en hovedåpning.

Åpningstrekkene

Etter de to første trekkene er det i de neste trekkene mulig for både hvit og svart å velge eller ekskludere fortsettelser som strengt tatt er egne åpninger innenfor siciliansk.

I sitt andre trekk har hvit oftest flyttet kongespringeren ut. Det er starten på systemene vi kaller åpen siciliansk. Om hvit i stedet flytter dronningspringeren, kaller vi det lukket siciliansk. Det tredje store alternativet er å flytte bonden foran dronningløperen ett felt. Det kalles c3-siciliansk eller alapin og er regnet som en litt roligere start, siden hvit ikke utvikler offiserene like raskt.

Lukket siciliansk

Lukket siciliansk.
En vanlig stilling i lukket siciliansk etter at svart har spilt bonden fra d7 til d6.
Lukket siciliansk.
Lisens: CC BY SA 3.0
Åpningen er kjennetegnet ved at hvit ikke spiller bonden fra d2 til d4, og ikke utfordrer svarts kontroll over feltet d4. Oftest rokerer både hvit og svart kort. Den vanligste måten å spille åpningen på, er som følger:
Trekk Hvit Svart
1 bonde fra feltet e2 til e4 bonde fra c7 til c5
2 springer fra b1 til c3 springer fra b8 til c6
3 bonde fra g2 til g3 bonde fra g7 til g6
4 løper fra f1 til g2 løper fra f8 til g7
5 bonde fra d2 til d3 bonde fra d7 til d6

I 6. trekk velger hvit mellom å utvikle løperen fra c1 til e3 eller å satse på en bondemajoritet på kongefløyen (rad e til h) med bonde fra f2 til f4. Om hvit spiller bonden fra f2 til f4 uten å flytte løperen til g2, kaller vi det grand prix-angrepet.

Åpen siciliansk

Najdorf

Najdorf etter 5...a6.

Den store utgangsstillingen i najdorf der hvit har mer enn ti hovedvarianter å fortsette med.

Najdorf etter 5...a6.
Lisens: CC BY SA 3.0

Den aller vanligste måten å spille siciliansk på, er som følger:

Trekk Hvit Svart
1 bonde fra feltet e2 til e4 bonde fra c7 til c5
2 springer fra g1 til f3 bonde fra d7 til d6
3 bonde fra d2 til d4 bonde på c5 slår bonde på d4
4 springer på f3 slår bonde på d4 springer fra g8 til f6
5 springer fra b1 til c3 bonde fra a7 til a6

Dette er starten på najdorf, oppkalt etter den polsk-argentinske stormesteren Miguel Najdorf (1910–1997). Den eneste på toppnivå som spiller najdorf med svart svært regelmessig på 2000-tallet er franskmannen Maxime Vachier-Lagrave. Åpningen er svært rik på lange og dype varianter der små variasjoner i trekk får store konsekvenser. Både hvit og svart kan rokere kort eller langt.

Drageoppstillinger

Akselerert drage.
Når svart utvikler løperen før d-bonden flyttes, er vi i akselerert drage.
Akselerert drage.
Lisens: CC BY SA 3.0
Kasparov og Anand i New York 1995.
Dragen var en viktig åpning for Garri Kasparov da han slo Viswanathan Anand i PCA-kampen i 1995.
Av .

Dette betegner svarts bondestruktur i de nest vanligste åpningssystemene etter najdorf. En drageoppstilling kjennetegnes ved at svart flytter bonden fra g7 til g6. Dette er egentlig tre separate åpninger, men ofte ser vi at noe som starter som hyperakselerert drage blir til en akselerert drage, og kanskje til og med dragen.

Om svart i trekk fem i stedet for najdorf med bonde fra a7 til a6 spiller bonden fra g7 til g6, er vi i dragen. Svart rokerer stort sett alltid kort, og hvite angrepsspillere velger lang rokade. Det signalerer starten på bondekappløp på hver sin fløy mot motstanderens konge. Om hvit velger en variant med kort rokade, så kan spillet bli roligere, men det er allikevel mange taktiske muligheter.

Om svart går i drageoppstilling straks, kaller man det hyperakselerert drage. Det er regnet som en av de mest aggressive oppstillingene man kan velge som svart.

Om svart utsetter å flytte dronningbonden, men i andre trekk heller flytter springeren fra b8 til c6, er vi i akselerert drage:

Trekk Hvit Svart
1 bonde fra feltet e2 til e4 bonde fra c7 til c5
2 springer fra g1 til f3 springer fra b8 til c6
3 bonde fra d2 til d4 bonde på c5 slår bonde på d4
4 springer på f3 slår bonde på d4 bonde fra g7 til g6

Her står hvit overfor et viktig valg i femte trekk. Om hvit spiller bonden fra c2 til c4, tar hvit god kontroll over de hvite feltene med bøndene, og svart får problemer med å spille offensivt. Dette kalles maroczy.

Om hvit ønsker en mer åpen stilling, spilles springeren fra b1 til c3 i femte trekk, og vi kommer inn i et teoritungt og morsomt landskap. Drageoppstillinger er et populært valg blant unge spillere. De grunnleggende angrepsideene forstår man raskt, og drageoppstillingene har en del lange teorivarianter som kan pugges før man spiller.

Sveshnikov

Sveshnikov etter 6...d6.
Etter at svart har spilt bonden fra d7 til d6, velger hvit mellom å utvikle løperen til g5 eller å bytte springer etter springer fra f3 til d5.
Sveshnikov etter 6...d6.
Lisens: CC BY SA 3.0

Svarts oppstilling i sveshnikov innebærer en avansert bondestruktur man ofte fraråder ferske spillere. Til gjengjeld får svart dynamiske angrepssjanser. Åpningen fikk en renessanse da Magnus Carlsen brukte den som hovedåpning i VM-kampen mot Fabiano Caruana høsten 2018.

Trekk Hvit Svart
1 bonde fra feltet e2 til e4 bonde fra c7 til c5
2 springer fra g1 til f3 springer fra b8 til c6
3 bonde fra d2 til d4 bonde på c5 slår bonde på d4
4 springer på f3 slår bonde på d4 springer fra g8 til f6
5 springer fra b1 til c3 bonde fra e7 til e5
6 springer fra d4 til b5 bonde fra d7 til d6

Om svart spiller bonden fra e7 til e5 i fjerde trekk, har åpningen mange likhetspunkter med sveshnikov, men variantene kalles löwenthal eller kalashnikov.

Kan/Taimanov

Kan og taimanov.
Svarts oppstilling er fleksibel i starten i det som kan bli kan eller taimanov.
Kan og taimanov.
Lisens: CC BY SA 3.0

Den russiske stormesteren, sjakkbokforfatteren og konsertpianisten Mark Taimanov ga navn til en roligere siciliansk åpning for svart med trekkene:

Trekk Hvit Svart
1 bonde fra feltet e2 til e4 bonde fra c7 til c5
2 springer fra g1 til f3 bonde fra e7 til e6
3 bonde fra d2 til d4 bonde på c5 slår bonde på d4
4 springer på f3 slår bonde på d4 springer fra b8 til c6

Om svart spiller bonden fra a7 til a6 i fjerde trekk, så er vi i kan, oppkalt etter den russiske IM-en Ilya Kan. Ofte vil begge disse trekkene spilles i løpet av åpningen, og begge variantene er kjennetegnet med at svart kontrollerer de svarte feltene med offiserene. Åpningene er med rette ofte kalt systemer siden de baserer seg mer på posisjonelle idéer som kontroll over felter, og variantene er ofte ikke like konkrete og taktiske.

Løper til b5-feltet

Hvit kan unngå de store sicilianerne i det tredje trekket ved å spille løperen til b5-feltet, med eller uten sjakk. Generell sjakkteori sier man ikke skal bytte av løperen mot springeren tidlig i spillet siden løperparet kan bli verdifullt når noen bønder byttes av. Når hvit spiller løper til b5, er man villig til å bytte den av for å bremse svarts utvikling. Hvis svart har spilt springer fra b8 til c6 i sitt andre trekk, får vi rossolimo-varianten, og hvis svart har spilt bonde fra d7 til d6 i sitt andre trekk, får vi moskva-varianten.

Andre systemer

Svart kan også velge mindre forpliktende trekk i starten som både kongebonden og dronningbonden til sjette rad fulgt av begge løperne til sjuende rad. Dette kan være klassisk siciliansk, scheveningen eller det man kaller pinnsvinoppsett, spesielt om en eller begge løperne settes i de lange diagonalene (fianchettering). Eller svart kan satse på en rask ekspansjon på dronningfløyen og vente med offiserer og bønder i sentrum til hen ser hvordan hvit stiller seg opp.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg