Serenade
Serenade (1830), akvatintetsning av maleren Teodoro Guglielmo Witting (cirka 1793–1860) fra Costumes and popular scenes of Naples av Achille Vianelli.
Serenade
Av /Getty/De Agostini Editorial.

Serenade er musikk som er skrevet for å gjøre ære på noen eller noe. Musikken er rolig og har en lett karakter.

Faktaboks

Etymologi

via fransk sérénade, fra italiensk serenata, avledet av sereno 'lys, klar; rolig, stille'

Serenader ble opprinnelig framført om kvelden, for den elskede, en venn eller for en person med høy status som skulle beæres. En kjent form for serenade er kjærlighetssang med akkompagnement på gitar eller lutt opp framført opp mot vinduet til den elskede.

I klassisk musikk

Innen klassisk musikk har serenaden utviklet seg til store verk med flere satser, fra fire til ti, vanligvis med en hurtig åpningssats, fulgt av satser i alternerende tempo mellom presto, allegro og langsommere satser.

Barokken

I barokken kunne serenaden ta form som en dramatisk kantate for to eller flere sanger og orkester i en utendørs framføring om aftenen, som en mellomting mellom opera og kantate.

Klassisisme og romantikken

I den klassiske og romantiske perioden i musikkhistorien, kunne serenaden framstå som en lettere og mer melodisk form for et større ensemble. Mozarts Eine Kleine Nachtmusik er et kjent og populært eksempel.

1800- og 1900-tallet

På attenhundretallet omformet komponistene serenaden til større orkesterverk som skulle framføres utendørs til spesielle anledninger. Johannes Brahms skrev to slike serenader som har karakter av lettere symfonier.

På nittenhundretallet finner vi for eksempel serenader av Benjamin Britten (Serenade for Tenor, Horn and Strings), Igor Stravinskij (Serenade i A for piano) eller Serenade for bariton og septett, Op. 24 av Arnold Schönberg.

I populærmusikk

Innen populærmusikken finnes en rekke eksempler på serenader. Glenn Miller’s «Moonlight Serenade» for storband er et klassisk eksempel, også framført for eksempel av artisten Carly Simon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg