Karusell
I en karusell blir man dratt utover fra rotasjonsaksen på grunn av sentrifugalkraften
Av .
Sentrifugalkraften

Her beveger objekt P seg i en krum bane b rundt en sirkel. Tregheten til P vil gjøre at det fortsetter langs den opprinnelige hastigheten v, så lenge ingen krefter virker på P. Når P beveger seg i en krum bane vil tregheten virke som en kraft utover fra rotasjonsaksen, og dette er sentrifugalkraften s. for at P skal bevege seg i en sirkel, må det virke en konstant kraft f mot sentrum av sirkelen, for å motvirke sentrifugalkraften. Dette kaller vi sentripetalkraften.

Sentrifugalkraften
Av /Store norske leksikon.
Lisens: CC BY SA 4.0

Sentrifugalkraft er i fysikken en kraft som bare opptrer inne i systemer som roterer eller er i bevegelse i krumme baner. I en karusell vil man for eksempel bli dratt utover fra rotasjonsaksen på grunn av sentrifugalkraften.

Faktaboks

Uttale
sentrifugˈalkraft

Sentrifugalkraften kalles en treghetskraft eller en fiktiv kraft. I motsetning til reelle krefter har en fiktiv kraft ingen motkraft.

Eksempel

En liten kule som ligger på gulvet i et tog med konstant fart, vil på en rett strekning bli liggende i ro på gulvet, men hvis toget går inn i en sving, vil kula rulle utover. Det ser ut som om den ble påvirket av en kraft, sentrifugalkraften, rettet bort fra sentrum i svingen. Sett utenfra er imidlertid ikke kula påvirket av noen kraft; den fortsetter rett frem i den opprinnelige kjøreretningen på grunn av sin treghet. Sentrifugalkraften kalles derfor en treghetskraft eller en fiktiv kraft.

Sentrifugalkraften utnyttes i sentrifuger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Øyvind Grøn

Definisjonen av en fiktiv kraft er at det er en kraft som ikke har noen motkraft. Slike krefter opptrer i akselererte eller roterende referansesystemer, men ikke i inertialsystemer.Vennlig hilsenØyvind

skrev Øyvind Grøn

Beskrivelsen fra et inertialsystem er at først vil kula gå rett frem mens toget svinger. Hvis vi antar at kula blir sittende fast i veggen etter at den har truffet veggen, så så fortsetter kula langs en sirkelformet bane og påvirkes da av en kraft fra veggen som både holder den oppe så den ikke faller ned på gulvet, og som har en vannrett komponent som pekerer innover mot sentrum av sirkelbanen som vi kan tenke oss at toget følger. Dette er en sentripetalkraft. Sett av en passasjer i vognen vil kula først akselerere utover på grunn av sentrifugalkraften, og når den har festet seg til veggen vil den påvirkes både av sentrifugalkraften og kraften fra veggen. Disse er like store og motsatt rettet, slik at kula holder seg i ro.Vennlig hilsenØyvind GrønVennlig hilsen

skrev Øyvind Grøn

Den utoverrettede kraften som oppleves i referansesystemet som følger toget, dvs. sentrifugalkraften som holder likevekt med den innoverretede kraften fra veggen på kula, kalles en fiktiv kraft fordi den ikke har noen motkraft og kan transformeres bort ved å gå inn i et inertialsystem, dvs. et referansesystem som ikke følger toget og som kan oppfattes å være i ro. Dette er gammel språkbruk som ikke vi står fritt til å forandre. Vennlig hilsenØyvind

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg