Fire glass med vin
Vin skjenka i glass, klare for vinsmaking
Av .
Lisens: Unsplash

Sensorisk analyse er det å bedømme lukt, smak og konsistensmat- og drikkevarer. Sensorisk analyse utføres av personer som har god smaks- og luktesans. Disse personene er i tillegg trent opp til å gjenkjenne og beskrive smaker. Vinsmaking er den mest utbredte sensoriske analysen.

Sensoriske analyser er blindtester, det vil si at den som skal lukte og smake på noe, ikke vet hva som er hva. Ved vinsmaking får testpersonene ferdig oppskjenka glass med vin som er nummererte, uten ytterligere beskrivelser. Ved sensorisk analyse av laksekjøtt er det vanlig å bruke rødt lys, for at fargen på laksekjøttet ikke skal påvirke oppfatninga av smaken, lukten og konsistensen til de som skal smake på fisken.

Hvis en person smaker på to glass vin, og får vite at vinen i det første glasset er en billig vin og vinen i det andre glasset er en kostbar vin, vil testpersonen ofte vurdere den kostbare vinen som den beste, selv om innholdet i de to glassene kom fra samme flaske. Derfor må sensoriske analyser utføres uten at testpersonene vet hva som er hva, og aller helst, ikke vet noe som helst om matvarene/drikkevarene som skal testes, slik at de ikke har forventninger til hva smaken og lukten skulle være.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg