Selvamputasjon betegner evnen hos en del dyr til frivillig å bryte av kroppsdeler, oftest lemmer.

Faktaboks

Også kjent som
autotomi

Foranledningen kan være at dyret befinner seg i umiddelbar fare (for eksempel firfislen kaster av halen), at livsbetingelsene plutselig endres (for eksempel rørormer kaster av tentakkelkransen), eller det skjer i forbindelse med forplantningen (for eksempel blekkspruthannene kaster av sin omformede arm). Selvamputasjon forekommer mest hos virvelløse dyr, særlig leddyr, men også hos virveldyr (øgler).

Spesielle amputasjonsinnretninger kan finnes i form av svake bruddsømmer i halevirvler og kitinskall. Krabber har i lemmene egne bruddmuskler og avstengningshinne til å fremkalle bruddet og å lukke såret. Når sjøpølser ved irritasjon kvitter seg med tarmkanal og vannlunge, skjer det ved heftig sammentrekning av en ringmuskel.

Selvamputasjon er oftest kombinert med evne til å danne nye eksemplarer av de avkastede kroppsdelene (regenerasjon). Noen marine ormer formerer seg ved selvamputasjon, og de tapte delene regenereres etter hvert. Firfislens nydannede hale er i det ytre lik den gamle, men den er som regel noe kortere, og i indre strukturer er den mangelfullt utviklet. Denne andre halen kan heller ikke kastes. Vevkjerringer har evne til selvamputasjon av bena, men disse vil ikke vokse ut igjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg