Segltrær er en slekt av utdødde kråkefotplanter som levde i karbon og tidlig i perm (270–360 millioner år siden). Slekten omfattet mange arter.

Faktaboks

Også kjent som
Sigillaria

Segltrærne levde samtidig med den nært beslektede slekten Lepidodendron, skjelltrær. Begge slektene hørte til de vanligste plantene i sumpvegetasjonen i overkarbon. Denne sumpvegetasjonen ble senere til mektige kulleier. Mange arter er kjent i de fineste anatomiske detaljer.

Segltrær var opp til 30 meter høye og en meter tykke trær med lite grener. Stammen delte seg nederst i rotlignende grener, stigmaria, først i fire deler som igjen grenet seg videre utover sumpoverflaten. Bladene, opp til en meter lange og en centimeter brede, dannet et karakteristisk mønster av sekskantede bladputer, «segl», på stammen. Storsporer og småsporer ble dannet i hver sine konglelignende skudd.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg