Sauetelg enkeltblad
Sauetelg. Innerste, nedre finne på de nederste hovedfinnene er mye lenger enn de på oversida. Leinøra, Trondheim.
Sauetelg enkeltblad
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Sauetelg_bladskaft
Sauetelg. Skjellene på bladskaftet er spisse og har mørkt sentrum. Tempe, Trondheim.
Sauetelg_bladskaft
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Sauetelg er en bregne i stortelgslekta med blader som er to til tre ganger finna og som gjerne er drøyt en halv meter lange. I Norge er dette en vanlig art i hele landet. Sauetelg og de to nære slektningene broddtelg og geittelg er ganske like.

Faktaboks

Etymologi

av latin expansa - utbredt som peker til de breie bladene.

Vitenskapelig navn
Dryopteris expansa
Beskrevet av
(C.Presl) Fraser-Jenk. og Jermy
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig

Utseende

Bladene til sauetelg er samla i tette rosetter og enkeltbladene er fra 20 til 120 centimeter høye. Bladskaftet er lenger enn en firedel av bladets lengde og bladets omriss er bredt trekanta. De nederste hovedfinnene er ofte de lengste. Bladplata er to til tre ganger finna og småfinnene er flate i motsetning til hos den nærstående geittelg der de er konvekse.

Bladskaftet hos sauetelg har spisse, lysebrune skjell der mange har en mørkebrun midtnerve. Sporehushopene på undersida av bladet har nyreforma slør som er festa i kanten av sporehushopene. Hos sauetelg er ofte den innerste, småfinna på nedsida av den nederste hovedfinna om lag halvparten så lang som hele hovedfinna. Sauetelg visner som regel ned om høsten.

Utbredelse

Sauetelg er vanlig i hele landet. Den finnes i skog, hei og rasmarker. Sauetelg er lite næringskrevende. Verdensutbredelsen er nordlige, boreale og arktiske deler av den nordlige halvkula.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

sauetelg
Dryopteris expansa
Tidligere vitenskapelig navn
Aspidium spinulosum americanum Fisch., Nephrodium expansum C.Presl, Lastrea dilatata alpina Moore, Dryopteris assimilis S.Walker, Dryopteris dilatata americana (Fisch.) Hultén
Artsdatabanken-ID
103904
GBIF-ID
5275102

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg