Sammalt mel er mel som males av hele kornet. Sammalt mel inneholder altså alle kornets bestanddeler, og utmalingsgraden er nær 100 prosent.

Innholdet av en del næringsstoffer er betydelig høyere i sammalt mel enn i siktet mel, hvor de ytre lagene av kornet er fjernet. For eksempel inneholder sammalt hvete rundt 11 g kostfiber, 3,8 mg jern og 0,41 mg tiamin per 100 g, mens siktet hvetemel inneholder 2,9 g kostfiber, 1,5 mg jern og 0,28 mg tiamin. Innholdet av energi, protein og stivelse er derimot omtrent det samme.

Hvis kornblandingen inneholder protein av god bakekvalitet, vil også sammalt hvete ha gode bakeegenskaper. Innholdet av næringsstoffer er det samme i fin og grov sammalt hvete.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg