Samfunnsmedisin er et medisinske fagområde som har sin oppmerksomhet rettet mot helsetilstanden i hele eller deler av befolkningen og på livsmiljøet og samfunnsforholdene befolkningen lever i. Faget bygger på erkjennelsen av at det er en sammenheng mellom helse og samfunn.

Oppgaver

De viktigste arbeidsoppgavene innen samfunnsmedisinen er:

  • overvåkning og analyse av helsetilstanden i befolkningen og faktorer som kan påvirke helsetilstanden positivt og negativt
  • overvåkning og analyse av helsetjenesten på alle forvaltningsnivåer
  • planlegging, gjennomføring, evaluering og kvalitetssikring av tiltak i egen og andre sektorer for å bedre helsetilstanden og forebygge sykdom. Til dels faller også tilsyn med tjenesteytingen og ledelse av helsetjenester innenfor samfunnsmedisinens virksomhetsområde

Utdanning

For å bli spesialist i samfunnsmedisin må leger ha minst fem års relevant praktisk tjeneste etter autorisasjon og da gjennomføre et veiledet utdanningsprogram i tillegg til teoretisk utdannelse. Det er i underkant av 600 godkjente spesialister i samfunnsmedisin i Norge (2019), og de fleste av disse arbeider innen offentlig helseforvaltning i kommunehelsetjenesten, hos statsforvalteren, i de regionale helseforetakene og i den sentrale statlige helseforvaltningen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg