Samdrift er organisert samarbeid mellom to eller flere gårdsbruk om felles produksjon. Gårdsbrukene er fortsatt selvstendige enheter. Samarbeidet er tidsbegrenset og berører ikke eiendomsretten. Maskiner, dyrebesetninger og bygninger kan enten leies eller eies av samdriften. Fordeler ved samdrift er bedre utnyttelse av gårdens ressurser, bedre tid til annet arbeid, mulighet for ferie og fritid og større sikkerhet ved sykdom.

Faktaboks

Også kjent som

fellesfjøs

Det er utarbeidet regler for etablering av samdrift, som må godkjennes av Landbruksdirektoratet.

De første samdriftene ble startet på 1960-tallet og fra midt på 1990-tallet har samdrift i melkeproduksjonen med storfe skutt fart. I 2007 var det 1756 melkesamdrifter som omfattet 4065 gårdsbruk. Da det ble gitt anledning til bortleie av melkekvote fra 2009, gikk tallet på samdrifter tilbake, slik at det per 2019 er 800 melkesamdrifter i drift, de fleste i Trøndelag, Rogaland og Innlandet.

Organisert samarbeid mellom bønder på forskjellige områder har lange tradisjoner, se nabosamvirke.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg