Særeie innebærer at ektefellenes eiendeler ikke skal deles ved ekteskapets opphør.

Særeie er et alternativ til ekteskapslovens normalordning om at ektefellenes samlede formuer skal deles likt etter at det er gjort fradrag for gjeld – såkalt felleseie (ektefellers formuesforhold). Særeie må avtales i form av ektepakt. Et særeie kan være helt eller delvis, det vil si at det enten kan omfatte alt ektefellene eier, eller bare visse deler av det. Har man avtalt særeie, blir ting som trer i stedet for midler som er særeie også særeie.

Grunnen til at ektefellene oppretter ektepakt om særeie, er som regel at de ikke ønsker at midlene skal være gjenstand for likedeling ved ekteskapets opphør ved skilsmisse eller død. I praksis ser man imidlertid ofte at eiendeler gjøres til en ektefelles særeie fordi man ønsker å beskytte midlene mot den annens kreditorer. Særeie i slike tilfeller er ikke nødvendig.

Særeie for konkrete verdier gitt som arv eller gave kan også etableres gjennom påbud fra giver eller arvelater.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg