Steinsopp (foto)

Steinsopp (Boletus edulis) er en rørsopp. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Rørsopper er en soppfamilie som kjennetegnes ved å ha et svampet lag bestående av fine, loddrette rør på undersiden av hatten. Dette laget lar seg lett løsne fra resten av hatten.

Faktaboks

Beskrevet av
L. : Fr.

Både kuer og sauer spiser gjerne rørsopper, og disse går derfor ofte under fellesbetegnelsen «kusopp». De ca. 50 norske artene fordeler seg på om lag ti slekter, som alle tidligere ble regnet som én slekt, Boletus.

Blant rørsopper finnes mange gode matsopper, først og fremst steinsopp, men også smørsopp, lerkesopp, svartbrun rørsopp, Boletus badius, med flere. Satansopp, som ennå ikke er funnet i Norge, er derimot giftig.

Bruk og giftighet

Enkelte rørsopper, som ildrørsopp, blodrørsopp og rødskrubb er giftige som rå eller etter dårlig varmebehandling. Regelen – som gjelder all sopp – er at de skal varmebehandles lenge, for eksempel stekes eller stues i 10–20 minutter alt etter størrelsen. Som en lettvint regel gjelder at alle rørsopper som ikke smaker vondt (beskt eller skarpt), er spiselige.

Utbredelse

Rørsopper flest danner sopprot (mykorrhiza) med flere norske skogtrær og er oftest knyttet til et enkelt treslag. Således forekommer for eksempel lerkesopp bare under lerketrær, smørsopp bare under furu og så videre.

Systematikk

Nivå Norsk navn Vitenskapelig navn
Rike Sopp Fungi
Rekke Stilksporesopper Basidiomycota
Underrekke Hymeniesopper Agaricomycotina
Klasse Agaricomycetes
Orden Boletales

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

rørsopper
Boletus
Artsdatabanken-ID
55935
GBIF-ID
8287374

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg