Røntgenspektrumet er den delen av elektromagnetisk stråling som har bølgelengde mellom omtrent 0,01 nm og 10 nm. Slik stråling benyttes praktisk innenfor flere fagfelt og teknologier, slik som faststoff-fysikk og medisin.

Beskrivelse

Røntgenstrålingen kan forårsakes av at elektroner i stoffet akselereres eller bremses. Når elektroner akselereres, får man et kontinuerlig spektrum, hvilket betyr at det inneholder alle bølgelengder innenfor et visst område. Dette skyldes at elektronene akselereres forskjellig ettersom de passerer i ulik avstand fra atomkjernen.

Strålingen kan også forårsakes av en omfordeling av elektronene i atomet. Dette skjer ved at innfallende elektroner slår ut elektroner i de indre elektronskall slik at elektroner fra skall med høyere energi går inn på de tomme plassene. Som følge av dette, frigis energi i form av karakteristiske kvanter slik at man får et karakteristisk spektrum.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg