Dobbel torskeruse. Fisken bøyer av fra ledegarnet og går inn i kalvene.
Dobbel torskeruse. Fisken bøyer av fra ledegarnet og går inn i kalvene.
Av .

Ruse er et passivt fiskeredskap der fisken ledes inn mot en notsylinder som er utspilt ved hjelp av tre- eller jernbånd. Fra båndene går det kileformede not-trakter (kalver) som leder fisken inn i den spisse enden av rusa. Denne enden er snurpet sammen med et tau som løses opp når fisken skal tas ut. Rusa strekkes ut med søkker i begge ender. Fra det ene søkket går det et iletau til overflaten. Tauet er bundet til et dubbel eller en bøye, slik rusa lett kan finnes igjen.

Rusa kan være laget av forskjellige materialer, men ble tradisjonelt bundet av hamp. I senere tid har syntetiske stoffer blitt tatt i bruk.

Bruken

I Norge har ruser særlig blitt brukt til å fange torsk og ål. Nå er det imidlertid forbudt å fiske ål med ruser. En torskeruse har vanligvis to sylindere som er forbundet med et ledegarn. Rusene blir gjerne satt på grunt vann (om lag to til fire favners dyp). Ruser kunne også brukes i ferskvann til å fange for eksempel gjedde.

Vanligvis bandt og barket fiskerne rusene selv. I sesongen måtte de tas opp og tørkes med jevne mellomrom.

Litteratur

  • Audun Dybdahl: Med angel og not. Fiskeutstyr ved kysten fra steinalder til motoralder. Museumsforlaget 2018.
  • Åsmund Eknæs: Innlandsfiske. Det norske Samlaget 1979
  • Thor Iversen: Havfiske. I Norsk havfiske ved Johan Hjort. Bergen 1905.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg