De britiske riksregaliene
De britiske riksregaliene oppbevares i Tower of London. Salvingsskjeen, St. Edward's Crown og rikseplet bak, et sverd og de to septrene foran. The Sovereign's Sceptre with Dove i midten, The Sovereign's Sceptre with Cross helt forrest.
Av .

Riksregalier er en fellesbetegnelse for en del verdighetstegn for konge- og keisermakten. De fleste regalier brukes hovedsakelig i forbindelse med kroninger og andre særlig høytidelige anledninger som begravelser.

Faktaboks

Uttale
rˈiksregˈalier
Etymologi
av latin ‘kongelige gjenstander’

Regalier har eksistert siden antikken; regalietypene og deres utforming har variert mellom ulike kulturer og over tid. I kristne kongeriker er krone, septer og rikseple de viktigste riksregalier, men regaliene omfatter også ofte kledningsstykker, lanse eller sverd, riksevangeliarier, riksnøkkel, salvingsutstyr (salvehorn eller -krukke, salvingsskje), ordensinsignier med mer.

Kostbare materialer (tekstiler, edelmetaller, juveler), kunstnerisk utførelse, høytidelige bruksformer og ofte høy alder har gjort riksregaliene til nasjonale skatter.

I eldre tid ble regaliene tillagt magisk kraft, og det hendte ofte at en avdød monark fikk kopier av sine regalier med i graven. De originale regaliene ble gjerne oppbevart i domkirker eller i rikets skattkammer. Regalier fra middelalderen og nyere tid finnes bevart i en rekke europeiske byer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg