ricinusolje

Ricinusolje, olje av frøet fra oljeplanten. Den utvinnes ved kaldpressing og ekstraksjon. Oljen er også kjent som amerikansk olje og castorolje. Den utvinnes ved kaldpressing og ekstraksjon. Ricinusolje er klar, fargeløs eller svakt gulaktig, tyktflytende og nesten uten lukt. Den består av triglycerider av fettsyrer, hovedsakelig av ricinolsyre.

Avføringsmiddel

Ricinusolje ble tidligere mye brukt som avføringsmiddel. Når man tar en spiseskje ricinusolje, blir den til ricinolsåpe i tynntarmen og det virker avførende. I dag har mer skånsomme avføringsmidler tatt overfor ricinusoljen.

Såpeproduksjon

Oljen blir brukt som råstoff i såpeproduksjon, som ingrediens i kosmetikk og til polering og smøremidler. Den sulfoneres til tyrkiskrødtolje. Ricinusolje er en ikke-tørrende olje, men den kan dehydratiseres til en mer umettet, tørrende olje eller ricinenolje. Denne oljen og dehydratisert ricinolsyre (ricinensyre) blir brukt til fremstilling av alkydharpikser for maling- og lakkindustrien. Ricinolsyre er dessuten råstoff ved fremstilling av polyamid-11 og for sebacinsyre.

Videre lesning: 

Forfatter av denne artikkelen

Det er gjort 2 revisjoner og har kommet 0 forbedringsforslag.

Funnet en feil? Foreslå endringer

Vi trenger ny fagansvarlig for Polymerkjemi

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.