Kymosin er et enzym som brukes i osteproduksjon. Det er et av de viktigste proteinene i løype.

Faktaboks

Uttale

kymos'in

Etymologi

av gresk chymos, 'væske'

Også kjent som

chymosin, rennin (av det engelske ordet for løype: rennet)

Kymosin er proteolytisk enzym som finnes særlig i løypemagen hos unge drøvtyggere (kalver) og er viktig i deres fordøyelse av melk. Kymosin virker på melkeproteinet K -kasein, som omdannes til parakasein, og videre til en uløselig kalsiumforbindelse.

Kymosin brukes i osteproduksjon, og fremstilles også bioteknologisk fra kymosin- eller rennin-genet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg