En regissør er den kunstnerisk hovedansvarlige i teater-, opera-, film- og TV-produksjoner. Historisk sett var det et skille mellom iscenesetter og personinstruktør, der førstnevnte hadde et overordnet kunstnerisk ansvar, mens sistnevnte hadde hovedfokus på personinstruksjonen. Begrepene brukes i dag om hverandre, skjønt regissør ofte foretrekkes.

Faktaboks

Uttale
reʃisˈør

Fra spilleder til kunstnerisk ansvarlig

Både fra antikken og middelalderen kjennes spillederfunksjonen, altså funksjonen til den eller de som tilrettelegger for en teaterproduksjon. Det er en slik funksjon som tillegges Absalon Pedersøn Beyer når det sies at han satte opp den første teaterproduksjon som er kjent i Norge, Spillet om Adams fall, i Bergen i 1562. Det å ha tilrettelagt teksten kan også inngå i denne tradisjonen.

I eldre nordisk teater var regissøren en teaterfunksjonær som hadde det daglige oppsyn med den praktiske avvikling av en forestilling, det som senere er blitt inspisientens oppgave. Både i nordisk og internasjonalt teater var det til og med 1800-tallet skuespillerne som hadde det kunstneriske hovedansvaret. Fremveksten de første tiår av 1900-tallet av sterke teaterteoretikere og instruktører som Erwin Piscator, Edward Gordon Craig, Bertolt Brecht og Max Reinhardt, førte til et skifte, slik at regissøren etter hvert overtok det kunstneriske ansvaret.

Auteur og regiteater

Siden 1960-årene har de tradisjonelle hierarkiene i teateret igjen blitt brutt ned, ved at regikunsten har tatt opp i seg eksperimentelle virkemidler fra gruppeteater, frie prosjekter og visuell dramaturgi. Funksjonene i teateret er gjennom dette blitt mer blandet, og begrepet auteurregissør har vært brukt om regissører som også skaper egen tekst, scenografi eller musikk til sine forestillinger, til forskjell fra den klassiske, moderne regissøren.

Begrepet regiteater viser til forestillinger der regissøren, med vekt på sitt eget konsept, stiller seg fritt til og gjør omfattende endringer i tekstmaterialet fra en eller flere dramatikere. Dette begrepet oppsto tidlig på 1900-tallet, med opprinnelse i den tyske teatertradisjonen, der regissøren har en særlig mektig posisjon.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg