Utviklingen i nominell årslønn og reallønn i Norge, 1970-2022
.

Reallønn er et uttrykk for den mengden varer og tjenester en lønnsmottaker kan kjøpe for sin lønn. Hvis reallønnen vokser, kan man kjøpe flere goder for lønna enn før.

Faktaboks

Uttale
reˈallønn

Reallønn er nominell inntekt korrigert for prisendringer (dvs. inflasjon eller deflasjon). Reallønn er ikke et absolutt mål, men beregnes ved å se på endringer over tid. Det brukes for å finne ut om en økning i (nominell) lønn gir økt kjøpekraft, eller ikke.

Reallønn beregnes ved å sammenlikne utviklingen i den nominelle lønnen (altså det beløpet som oppgis i kroner og øre) med utviklingen i prisnivå (uttrykt for eksempel ved en konsumprisindeks). Konsumprisindeksen er et uttrykk for endringer i prisene på de varene som lønnsmottakerne kjøper.

Dersom lønnsveksten i prosent er høyere enn prisstigningen, øker reallønnen. Hvis derimot prisstigningen er høyere enn den prosentvise veksten i den nominelle lønnen, synker reallønnen. Det vil si at man kan ha vekst i nominell lønn, samtidig som reallønnen synker.

Utvikling i reallønn i Norge

Figur 1 viser utvikling i reallønn i Norge for perioden 1970-2022. Den grå grafen viser at nordmenn har hatt en forholdsvis jevn økning i reallønn i perioden, og at den prosentvise endringen i reallønn i de fleste år har vært positiv (oransje graf). Den blå grafen viser den prosentvise endring i den nominelle årslønnen. I 1975 var den nominelle lønnsveksten på mer enn 17 prosent. På grunn av høy prisstigning, var reallønnsøkningen på litt over fem prosent. I 2021 var prisstigningen omtrent like stor som økningen i den nominelle årslønnen, slik at reallønnsveksten ble 0. I 2022 var reallønnsveksten negativ, som betyr at kjøpekraften ble redusert.

Vanligvis stiger reallønnen når vi har gode økonomiske tider. På lang sikt avhenger reallønnsutviklingen særlig av utviklingen i produktivitet og bytteforholdet overfor utlandet. Utviklingen avhenger også av fordelingen av inntekt mellom arbeid og kapital.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg