Rai-utgivelser fra 1980-tallet

Fra 1980-årene ble rai en stor sjanger innen verdensmusikk.

Rai er en algerisk musikksjanger som i sin opprinnelige form oppsto i handelsbyen Oran på 1920-tallet. Sjangeren var en folkelig motsetning til den klassiske arabiske musikken, og hadde ofte tekster som kunne oppfattes som kontroversielle eller vulgære.

Faktaboks

Etymologi

av arabisk, raï: holdning eller mening

Også kjent som

raï

Rai har røtter både i beduinenes folkemusikk og i underholdningsmusikken som fra 1920-årene ble spilt i kafeer og på kabareter i storbyene. Sjangeren har også vært påvirket av spansk flamenco og marokkansk gnawa.

I 2022 ble rai innskrevet på UNESCOs representative liste over verdens immaterielle kulturarv.

Historie

Khaled
Khaled er en av raimusikkens største stjerner. Oran, Algerie 2011.
Lisens: CC BY 2.0

Raimusikken har gjennomgått mange ulike transformasjoner. En moderne form for rai utviklet seg fra 1980-årene og ble snart en stor sjanger innen verdensmusikk. Musikken hentet elementer fra vestlig rock og pop, blant annet bruken av synthesizere og andre elektriske instrumenter. Tekstene handlet i stor grad om frihetslengsel og opprør mot religiøst baserte sosiale konvensjoner, og berørte ofte tabubelagte emner som rus og erotikk. Den nye raimusikken virket provoserende på muslimske fundamentalister og ble utsatt for streng sensur.

I 1994 og 1995 ble to av de fremste rai-artistene i Algerie myrdet. Mange av utøverne søkte tilflukt i Frankrike hvor de fikk et stort publikum, ikke minst blant etterkommerne etter nordafrikanske innvandrere.

Sentrale utøvere

En av de viktigste artistene i raimusikken er Khaled (født 1960), som skapte en særpreget personlig stil med innflytelse fra soul, rock og reggae. Hans største hit, Didi, ble en stor suksess i Frankrike.

Raimusikkens gjennombrudd i engelsktalende land kom da sangeren Cheb Mami (født 1966) samarbeidet med den britiske sangeren Sting (født 1951) på verdenshiten Desert rose i 1999.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg