rødnebbterne

Rødnebbterne som stiller i luften.

iStockphoto. begrenset

Rødnebbterne, fugleart i ternefamilien. Den ligner meget på makrellterne, men har helt rødt nebb, og spissene av den 9–14 cm dypt kløftede halen når like langt som eller lenger enn vingespissene når fuglen sitter. Vekt ca. 100–125 g.

Utbredt rundt hele den nordlige halvkules nordlige del. Hekker langs det meste av norskekysten samt ved ferskvann i innlandet i Nord-Norge og flere steder i sørnorske fjelltrakter. Mer sparsom fra Agder til Oslofjorden. Den er en vanlig hekkefugl langs kysten av Svalbard.

Hekker i større eller mindre kolonier. Reiret er en grunn grop på bakken. De 1–3 (oftest 2) olivenbrune eggene med mørke flekker ruges av begge kjønn i 20–24 dager. Ungene blir flygedyktige etter 3–4 uker.

Rødnebbternen er en typisk langdistansetrekkfugl som reiser helt ned til antarktiske farvann. Med sine vandringer mellom Arktis og Antarktis er den antakelig den fuglen som gjennomfører det lengste trekket. Eldste ringmerkede fugl ble 34 år gammel.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 1 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Vade-, måke- og alkefugler

Helene Lampe Universitetet i Oslo

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.