Røykovn, steinmurt, helt eller delvis overbygd ildsted uten skorstein, oppmurt som en blokk av stein med et åpent kammer for fyringen. På et fremspringende parti foran kunne mat tilberedes på glør som ble raket ut. Røyken slapp ut gjennom en åpning i taket, ljoren.

Røykovnen fortrengte på 1200-tallet åren i byene, senere også i visse strøk utover landet. Den var i bruk til utpå 1800-tallet.

I Norge var tre typer vanlige: vestlandsovnen, nordlandsovnen og den finske røykovnen.

Fordelene ved røykovn var at varmen ble magasinert i steinmassene slik at fyringstiden dermed kunne begrenses.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg