Kvalia er kvalitative egenskaper ved våre erfaringer, det vil si, opplevde bevisste egenskaper. For eksempel er det slik at det å se noe rødt, smake et eple og føle smerte har en opplevelsesdimensjon ved seg; det er noe det oppleves som å ha slike erfaringer. Mentale tilstander av denne typen kan sies å ha kvalia.

Faktaboks

Også kjent som

qualia

Tradisjonelt har man ment at mentale tilstander som har kvalia er sensoriske tilstander som perseptuelle erfaringer, smerte, kløe og lignende kroppslige føleleser, samt enkelte emosjonelle følelser som følelse av tristhet eller glede. I de senere år har noen filosofer argumentert for at også tanker og trosoppfatninger har kvalia – kognitiv fenomenologi. Dette synet er imidlertid omdiskutert.

Den tradisjonelle forståelsen av kvalia som indre egenskaper ved erfaringen har blitt utfordret av tilhengere av intensjonalistiske teorier om bevissthet. Ifølge denne formen for intensjonalisme er alle mentale tilstander intensjonelle eller representasjonelle tilstander. At en mental tilstand er intensjonell eller representasjonell betyr at den «er om» , «er rettet mot» eller representerer saksforhold i verden. For representasjonister om bevissthet er ikke kvalia indre egenskaper ved erfaringen, men derimot representasjonelle eller intensjonelle egenskaper.

Kvalia presenter en utfordring for fysikalisme og funksjonalismefordi de synes å være ikke-reduserbare. Enkelte forkjempere av representasjonistiske teorier om bevissthet mener at deres forståelse av kvalia som intensjonelle egenskaper åpner for muligheten for en reduksjon.

Entall av kvalia er kvale.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Chalmers, D., 1996, The Conscious Mind, Oxford: Oxford University Press.
  • Dretske, F., 1995, Naturalizing the Mind, Cambridge, MA: MIT Press, Bradford Books
  • Horgan, T. and Tienson, J., 2002, “The Intentionality of Phenomenology and the Phenomenology of Intentionality,” in Philosophy of Mind: Classical and Contemporary Readings, D.Chalmers (ed.), Oxford: Oxford University Press, 520–33.
  • Jackson, F., 1982, “Epiphenomenal Qualia,” Philosophical Quarterly, 32: 127–136.
  • Tye, M., 1995, Ten Problems of Consciousness, Cambridge, MA: MIT Press.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg