Pære
Pære
Av /Shutterstock.

Global produksjon av pære, 1961-2021

1961 5202317
1962 5951704
1963 5541461
1964 6409936
1965 5356485
1966 6943773
1967 6418711
1968 7774199
1969 7120957
1970 7996427
1971 8028546
1972 7582383
1973 8441455
1974 7910524
1975 8428427
1976 8525800
1977 7551922
1978 8153814
1979 8494681
1980 8583729
1981 8716088
1982 9202428
1983 9601417
1984 9394255
1985 9301938
1986 9672717
1987 9616342
1988 10211162
1989 9952602
1990 9596893
1991 9049007.75
1992 10390073.21
1993 10483971.99
1994 11309786.29
1995 12473933.57
1996 13456613.28
1997 14088266.05
1998 14849813.34
1999 15387644.11
2000 16260958.19
2001 16397976.75
2002 16899152.84
2003 17566560.77
2004 18431237.52
2005 19371603.71
2006 19943164.37
2007 20955000.36
2008 21138533.33
2009 22466211.74
2010 22550679.05
2011 24055494.85
2012 24306367.61
2013 25314478.95
2014 25873174.83
2015 24364061.75
2016 23216764.47
2017 23822373.9
2018 23721252.87
2019 24266772.29
2020 24986261.99
2021 25658713.07
Kilde: FAOSTAT

Pære. Gråpære er en søt og aromatisk pære som dyrkes i mange norske villahager.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Pære er navnet på en slekt busker og trær i rosefamilien. Det er også navnet på frukten. Slekten omfatter cirka 30 arter og flere av dem dyrkes i Norge. Pære spises fersk eller brukes til syltetøy, saft, sider og som fyll i bakverk.

Faktaboks

Etymologi
av latin pirus, ‘pæretre’
Vitenskapelig navn
Pyrus communis
Beskrevet av
Carl von Linné
Årlig global produksjon
25,7 millioner tonn (2021)
Årlig norsk produksjon
563 tonn (2021)

Karakteristikk

Dette er bladfellende trær og busker med hele blad og hvite (sjelden rødlige), tvekjønnete blomster i halvskjerm på fruktgrener. De blomstrer før eller under knoppsprett.

Frukten er botanisk sett en falsk frukt, (andre deler av blomsten, i dette tilfelle blomsterbunnen, inngår i fruktdannelsen). Det vanlige navnet på pære (og eple) er kjernefrukt. Skallet er grønt, rødt, brunt eller gulgrønt, og fruktkjøttet er hvitt og hardt før det blir mykt ved modning.

Utbredelse

Sandpære
Sandpære(japansk pære) har form som eple.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Pyrus communis (skogpære) finnes vill i Mellom-Europa , Sør-Europa og i Vest-Asia. Som samlenavn for dyrket pære brukes Pyrus communis var. sativa , men de fleste sortene er sannsynligvis hybrider med snøpære ( Pyrus nivalis ). Denne har runde, eplelignende frukter og regnes å være stamform for bergamottene , som har smeltende kjøtt. Sandpære (også kalt japansk pære, nashi eller eplepære; latinsk navn: Pyrus pyrifolia ) har også eplelignende fasong. De kinesiske sortene er mer pæreformet enn de japanske.

Bare tidlige og middels tidlige sorter kan nå full utvikling i Norge. Pæretreet er mindre hardført enn epletre, og også om sommeren trenger det mer varme. Pæretrær dyrkes i Sør-Norge opp til cirka 150 meter over havnet og mot nord til Nordland. Salgsdyrking foregår mest i Sogn og Hardanger, samt i noen bygder i Vestfold. Eksempler på sorter dyrket i Norge er 'Gråpære', 'Philip' og 'Moltke'. 'Conference' dominerer blant sortene som importeres til Norge.

Poding

De fleste norske pæretrær er podet på frøstammer av pæretre. Frøstammene blir til dels vegetativt formert, slik at grunnstammene blir mer ensartet. Grunnstammer av vanlig kvede (som ikke er vill hos oss) gir små, tidligbærende trær, men er lite hardføre. For visse svaktvoksende sorter er tilslaget på kvede mindre godt, og da brukes mellompoding med en annen sort. Kvede A er en vegetativt formert grunnstamme (klonstamme) som ofte benyttes. Før i tiden ble også rogn og asal brukt som pæregrunnstamme.

Næringsinnhold

Pære inneholder normalt cirka 9 milligram vitamin C, 163 milligram kalium, 11,2 gram karbohydrater, 84 prosent vann og 198 kilojoule tilført energi per 100 gram spiselig vare. Pæretreet har typisk pælerot og står derfor støtt, og bør ha dyp jord.

Historikk

Pæretreet var dyrket tidlig i oldtiden. I romertiden var dyrkingen lite utbredt, men den tok seg opp i Mellom-Europa fra 1200-tallet. Blant annet 'Gråpære' og 'Keiserinne' kjennes fra 1500–1600-tallet. I Norge er treet med sikkerhet dyrket fra cirka 1550.

Pærer

Sortsnavn Brukstid Kvalitet Fruktstørrelse, farge og bæreevne Pollensort Andre opplysninger
Bonne Louise November-desember Ekstra god Liten-middels, bærer rikt Broket Juli, Clara Frijs Bærer sent, krever lang og varm sommer
Broket Juli September Middels god Middels, bærer rikt Conference, Clara Frijs, Herrepære Bærer tidlig, kan spises fra treet
Carola Oktober-desember God, søt Middels. Rikt, sent Clara Frijs, Herrepære, Bonne Louise Svensk sort, lang brukstid
Clara Frijs Oktober-november Svært god Middels-stor, bærer uregelmessig Conference, Broket Juli, Bonne Louise, Herrepære Bærer sent, utsatt for sykdommer
Conference Oktober-januar Svært god Middels-stor, bærer rikt Broket Juli, Bonne Louise, Herrepære Svært kravfull, sterk mot sykdommer
Gråpære September-oktober Svært god Liten, bærer uregelmessig Bonne Louise, Broket Juli, Clara Frijs, Herrepære Bærer sent, passer som tuntre, utsatt for skurv
Herrepære Oktober Svært god Middels, bærer rikt Broket Juli, Clara Frijs, Conference Lett å dyrke, hardfør
Keiserinne August-september Ekstra god Middels, bærer rikt Bonne Louise, Broket Juli, Clara Frijs, Conference, Herrepære Får lett kreft i kyststrøk, utsatt for skurv
Moltke Oktober-november Svært god Middels, bærer rikt Bonne Louise, Broket Juli, Clara Frijs, Conference, Herrepære Bærer tidlig, utsatt for skurv ved kysten, hardfør, den vanligste sorten i Norge, kalles også Grev Moltke
Philip Oktober-november God Stor, bærer rikt Bonne Louise, Broket Juli, Clara Frijs, Herrepære Årviss, sterk mot sykdommer, krever lang sommer

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

pære
Pyrus communis
Artsdatabanken-ID
159966
GBIF-ID
5362573

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg