Kjøtt av lam og sau står sentralt i retten, sammen med grønnsaker. Retten blir derfor gjerne omtalt som en høstrett, på samme måte som fårikål. Dette har sammenheng med at driftsformen for sau i Norge er beitebasert, og dermed følger naturens og beitegrasets sesong: Lammene fødes om våren og slaktes om høsten. Høsten er også sesong for innhøsting av grønnsaker.
I dag fryses fåre- og lammekjøtt inn etter slakting om høsten, for å gi forbrukerne tilgang til lammekjøtt også utenom slaktesesongen. Grønnsaker har vi tilgang til året rundt. Derfor kan både puspas og fårikål settes på menyen året rundt.
Det finnes også oppskrifter der ferskt kjøtt er erstattet med saltkjøtt. Dette tyder på at konservert kjøtt også er benyttet i retten tidligere. Før dypfryseren ble utbredt fra midten av 1900-tallet, var tradisjonelle konserveringsmetoder for kjøtt eneste mulighet, som salting, tørking og speking.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.