Pultost og gamalost
To tradisjonelle norske oster: pultost i skålen og et stykke gammelost ved siden av
Pultost og gamalost
Av /TINE mediebank.

Fra 1. utgave av Aschehougs leksikon (1906–1913)

/Store norske leksikon.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Pultost er en norsk ost laget av skummet surmelk, som i likhet med gammelost er syrefelt. En rekke varianter finnes, fra en tørr, kornete type til ost med smørbar konsistens. Også modningsgraden har mye å si for smaken. Den blir ofte tilsatt karve. Den skarpe, spesielle smaken skyldes i stor grad gjæring av ostemassen, forårsaket av gjærsopp innen visse slekter av familien Cryptococcaceae.

Faktaboks

Etymologi
av dansk pult, ‘klumpet’ eller latin puls/pultis, ‘grøt’
Også kjent som

fatost, knaost, trogost, ramost

Osten er sterkt saltet. Den inneholder bare 0,9 gram fett og gir 540 kJ (150 kcal) per 100 gram.

Pultost fra Innlandet er omfattet av Slow Food Presidium.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg