Rorschach-metoden (blekk-klatter)

Rorschach-metoden. To eksempler på blekk-klatter benyttet i den psykodiagnostiske metoden.

Av /KF-arkiv ※.

Projektive metoder er en gruppe metoder eller tester til undersøkelse av personligheten. De bygger som regel på en ustrukturert situasjon (for eksempel uklare og mangetydige bilder). Når en person oppfatter eller tolker denne, antas han derved å tilkjennegi sine behov, følelser, innstillinger, sjelelige konflikter og så videre (se projeksjon).

Faktaboks

Uttale
prˈojektive metoder

Det finnes et stort antall projektive metoder. De mest kjente er Rorschach-metoden (lansert 1921 av Herrman Rorschach), som består av ti plansjer med blekklatter, og Thematic Apperception Test (TAT), som består av mangetydige bilder som det skal lages historier over. Ved undersøkelse av barn brukes ofte lek som projektiv metode (se lekediagnostikk).

Fortrinnene ved de projektive metodene hevdes å være den mulighet de gir for en mer samlet og dypere forståelse av et individs personlighetsstruktur og personlighetsdynamikk. Fra et vitenskapelig synspunkt har det imidlertid blitt pekt på at uklare regler for tolking og avhengigheten av subjektivt skjønn gjør det vanskelig å bedømme metodenes pålitelighet. Når det gjelder Rorschach-metoden er denne kritikken langt på vei imøtekommet ved at det er utarbeidet mer strukturerte metoder for skåring av testprotokollen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg