Problemløsning er en målrettet aktivitet for å løse en for individet ny oppgave, det vil si en situasjon hvor tilvante aktiviteter ikke gir det ønskede resultat. Løsningsprosessen kan variere fra mer eller mindre ureflektert prøving og feiling, til refleksjon som tar sikte på å reformulere problemet slik at det fremtrer som umiddelbart løsbart (innsiktsproblemer). Mellom disse ytterpunkter faller mer eller mindre systematisk utvikling og utprøving av tilgjengelige fremgangsmåter.

Faktaboks

Uttale
problˈemløsning

Det skilles gjerne mellom algoritmer, det vil si metoder som er uttømmende og før eller senere vil føre til riktig resultat, og heuristikker, det vil si enklere praktiske strategier (tommelfingerregler) som har vist seg nyttige, men ikke garanterer et riktig resultat. Problemløsning har særlig vært studert av gestaltpsykologer, for eksempel Wolfgang Köhler og Max Wertheimer, med hovedvekt på innsiktsproblemer, og innenfor informasjonsomsettings-psykologien, for eksempel Herbert Simon, med hovedvekt på beskrivelse av algoritmer og heuristikker med relevans for såkalt kunstig intelligens.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg