Postkolonialisme, eller postkoloniale studier, er et samlebegrep for studiet av kultur, særlig litteratur, i tidligere kolonier, med vekt på maktforholdet mellom de gamle koloniherrene og de tidligere koloniene. Det vil si mellom Vesten og Den tredje verden, eller mellom makthaverne og de marginaliserte. Man snakker både om en postkolonial litteratur og om postkolonial teori, og begge begrepene vil i vid forstand legge vekt på spørsmål om etnisitet og nasjon, om herske- og marginaliseringsteknikker, og nesten alltid slik at postkoloniale studier blir en variant av kulturstudier.

Feltet er rikt og mangfoldig, og medfører nylesning av gamle bøker så vel som en revurdering av ny litteratur fra tidligere kolonier. Viktige premissleverandører til feltet har vært Michel Foucault og Edward Said (Orientalisme, 1978). Viktige bidrag til forståelse av dette studiet finnes i verket The Empire Writes Back (1989) og hos teoretikere som Franz Fanon, Homi K. Bhabha og Gayatri C. Spivak.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (4)

skrev Bjørnulf Aasen

Edvard [Said] skal være Edward. Bhabba skal være Bhabha.

skrev Hans H. Skei

Takk - du har selvfølgelig rett. Blir korrigert. H.H.Skei

skrev Per Esben Myren-Svelstad

Artikkelen dekkjer ikkje breidda i feltet særleg godt. Postkoloniale studiar kan ta for seg litteratur skriven i gamle koloniar (anten frå kolonitida eller etter). Men det er òg vanleg å studere framstillingar av koloniane utanfrå, altså frå kolonialistens synspunkt (f.eks. framstillingar av India i britisk 1800-talslitteratur). I tillegg bruker ein gjerne postkolonial teori for å studere tekster av/om etniske eller kulturelle minoritetar, utan at det treng å dreie seg om ein tidlegare koloni. Dette gjeld f.eks. samisk litteratur eller framstillingar av innvandrarar i norsk litteratur. Føreslår at artikkelen blir utvida slik at breidda i kva postkoloniale studiar er, kjem tydelegare fram.

svarte Guro Djupvik

Hei, Per Esben!
Det er bestilt en ny artikkel om emnet og vi tar med oss innspillet ditt i den prosessen. Tusen takk for at du leser og bryr deg om Store norske leksikon!
Vennlig hilsen Guro Djupvik, redaktør

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg