Poste Restante-sending på rundreise.

Brev innlevert på Oslo lufthamn 2. april 1940, og sendt som luftpost til poste restante, Amsterdam. Brevet ble ikke hentet. Kanskje skyltes det krigsutbruddet 9. april? Brevet stemples ikke avhentet og sendes i retur, men vekker så mye oppmerksomhet at det åpnes to ganger av tysk postsensur.

Poste Restante-sending på rundreise.
Lisens: CC BY SA 3.0

Poste restante er en påskrift på postsendinger som angir at adressaten kommer på poststedet og henter sendingen.

Faktaboks

Uttale
poste restˈante
Etymologi
fransk, egentlig ‘post som blir liggende’

Ordningen kunne benyttes på pakker og postanvisninger i tillegg til brev og postkort og var tiltenkt personer som ikke hadde fast postadresse på stedet. I Norge kan poste restante fortsatt benyttes for sendinger til postkontorer og Post i butikk.

Ordningen kan være praktisk for reisende med midlertidig bopel og med kortere opphold på et sted før man reiser videre, og i senere tid også for turister og ferierende over landegrensene.

Til tider har ordningen vært brukt av personer som ikke ønsket at øvrige familie skulle få kjennskap til korrespondansen, og ordningen har også vært benyttet av folk i forsøk på å unndra seg toll og moms.

Det finnes både romaner, teateroppsetninger og spillefilmer hvor ‘poste restante’ inngår i tittelen.

Historikk

Poste restante-ordningen skal være fra tidlig 1500-tall og benyttet av europeere som reiste og utforsket den store verden. Senere ble ordningen formalisert gjennom Verdenspostforeningen, og tjenesten er obligatorisk for alle medlemsland.

I Norge er det dokumentert eksempler fra før 1850, og i 1858 ble det vedtatt at postmester eller postekspeditør kunne ta to skilling i gebyr for utleveringen. Postloven fra 1876 satte gebyret til 5 øre som mottaker måtte betale, men betalingen bortfalt 12 år seinere.

Senere ble det sendt ut instruks om at mottatte sendinger ikke skulle kunngjøres, og at det skulle vises forsiktighet ved utlevering. Spesielt gjaldt dette ved verdibrev hvor beløpet ikke måtte opplyses før adressaten hadde legitimert seg.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg