Løgndetektor
Løgndetektoren registrerer fysiologiske (kroppslige) reaksjoner på vanskelige eller kritiske spørsmål.
Løgndetektor
Av /Shutterstock.
En tidlig løgndetektor
I begynnelsen av 1900-tallet ble det benyttet spesifikke måleinstrumenter for å måle fysiologiske endringer i forbindelse med løgn. På bildet: John Larson (1892–1983) (til høyre) som prøver ut løgndetektoren på en student ved Northwestern University, Evanston, Illinois, på 1930-tallet.
En tidlig løgndetektor
Av /GettyImages.

Løgndetektor er en populær betegnelse på et system av apparater som registrerer fysiologiske (kroppslige) forandringer ved stress og emosjonelle reaksjoner, nå vanligvis kalt polygraf. Det som måles er gjerne hudens ledningsevne (svetting), hjerteslag, respirasjon og eventuelle blodtrykksendringer hos en person som samtidig må besvare spørsmål knyttet til et bestemt saksforhold, for eksempel en forbrytelse.

Faktaboks

Også kjent som

polygraf, lie detector (løgn-avslører)

I flere land er det diskusjoner rundt bruken av løgndetektor ved rettssaker. Etter en høyesterettsdom fra 1996 aksepteres ikke resultatet av en løgndetektortest som bevismateriale i norske rettssaler, med en begrunnelse i personvernhensyn.

Bruksmåte

Løgndetektoren registrerer fysiologiske reaksjoner på vanskelige eller kritiske spørsmål og disse målingene sammenlignes med reaksjonene på mer nøytrale spørsmål som ikke er relatert til saken. Løgndetektortesten måler dermed ikke løgn direkte, men emosjonelle reaksjoner som manifesterer seg i form av ulike stressresponser, angstpreget atferd og liknende. Dette er emosjonelle reaksjoner som kan ledsage en løgn, men som alene ikke kan bevise skyld eller uskyld.

Historikk

Logikken bak løgndetektorer tar utgangspunkt i en antagelse om at det å lyve medfører fysiologiske endringer i kroppen som kan observeres. Det er en gammel teori at løgn påvirker kroppen, noe som for eksempel er dokumentert i Veda-papyrusene fra rundt år 900 fvt. Disse antikke tekstene beskriver hvordan mennesker som lyver om giftmord vil vise fysiologiske responser som skjelving og endring av ansiktsfarge, samt andre atferdsrelaterte endringer. I middelalderverket Gesta Romanum ligner en av beretningene i denne samlingen mer på dagens bruk av løgndetektorer – det fortelles om en kvinne som får en endring i pulsen når hun blir stilt spørsmål om utroskap.

I begynnelsen av 1900-tallet ble det benyttet spesifikke måleinstrumenter for å måle fysiologiske endringer i forbindelse med løgn. De første løgndetektorene målte puls, åndedrett og etter hvert også svette, som en såkalt «objektiv» indikator på de fysiske endringene som ble antatt å være forbundet med løgn. Logikken var den samme som i oldtiden: Det ble stilt spørsmål til en person koblet til en løgndetektor, og deretter ble det observert om svarene korrelerte med endringer i fysiologiske mål.

I dag benyttes moderne teknologi som måler mange av de samme fysiologiske indikatorene som de tidlige løgndetektorene fra 1900-tallet, men med høyere presisjonsgrad. Spørsmålene som stilles under en løgndetektortest har også blitt videreutviklet for å gi mer pålitelige resultater. Likevel er det fortsatt en pågående debatt innen forskningsmiljøer om hvorvidt løgndetektorer er egnet som et redskap for å identifisere løgn.

Pålitelighet

Det er usikkerheter knyttet til påliteligheten av resultatene av en løgndetektortest. Særlig debatteres det om resultatene fra polygrafiske undersøkelser er gode nok til at de kan føres som rettslig bevis. Det er store variasjoner i hva slags resultater som oppnås ved bruk av forskjellige testformater. Flere undersøkelser viser at risikoen for falske positiver er særlig høy ved et av de mest brukte testformatene: den såkalte Control Question Technique.

En del testformater lider også av konseptuelle problemer, som vil påvirke hvor pålitelige resultatene av en løgndetektortest er. Løgn er en kompleks kulturell og sosial størrelse, og det er ikke mulig å identifisere fysiologiske reaksjonsmønstre som kan knyttes opp mot kun løgn. Den fysiologiske responsen på det å bli feilaktig anklaget for løgn eller bedrageri deler eksempelvis mange likhetstrekk med den responsen som utvises når en person faktisk lyver. I et slikt tilfelle kan konsekvensene være svært alvorlige for personen dette gjelder.

Et av testformatene som hevder å gi best resultater er Concealed Information Test, også kalt Guilty Knowledge Test, hvor nevrologiske eller fysiologiske responsmønstre brukes som grunnlag for å utlede hvorvidt en person gjenkjenner steder eller objekter knyttet til for eksempel en kriminell handling. Dette testformatet har imidlertid noe begrenset brukervennlighet i strafferettslig kontekst og har derfor vært lite brukt i kriminalteknisk arbeid internasjonalt.

Løgndetektorer og rettsvesenet

Norges lover og dommerhammer

I Norge anses ikke bevis innhentet med løgndetektor som pålitelige i rettssammenheng.

Norges lover og dommerhammer

Bruken av løgndetektorer i rettsvesenet varierer globalt. I Norge anses ikke bevis innhentet med løgndetektor som pålitelige i rettssammenheng. I USA derimot, kan resultater fra løgndetektorer brukes som bevis hvis alle involverte parter godkjenner det. Det betyr at dersom både den tiltalte og påtalemyndigheten aksepterer bruken, kan slike resultater bli vurdert som gyldige bevis. I Japan aksepteres bevis innhentet med løgndetektorer, slik at resultatene fra en slik test kan utgjøre gyldige bevis. Dette er delvis tilfellet i Storbritannia også; her kan løgndetektorer være en del av sivile søksmål, men de er ikke tillatt i strafferettssaker.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg