Polvandring

Polvandring. Forenklet bilde av den magnetiske nordpols vandring i løpet av de geologiske tidsaldrer fra kambrium til nåtid, beregnet ut fra magnetismen i europeiske bergarter (rød linje) og nordamerikanske bergarter (blå linje). Disse såkalte polvandringskurvene faller som regel ikke sammen, og dette kan tolkes som et bevis på at kontinentene har beveget seg i forhold til hverandre.

Av /Store norske leksikon ※.

Polvandring er forandring i Nordpolens og Sydpolens beliggenhet i relasjon til kontinentene gjennom geologisk tid.

Ved paleomagnetiske undersøkelser har det vært mulig å bestemme de magnetiske polers beliggenhet til forskjellige tider i Jordens historie. Polenes vandring er bare tilsynelatende; det er kontinentene (eller jordplatene, se platetektonikk) som beveger seg. De magnetiske poler har hele tiden stått ganske nær de geografiske poler.

Sett fra Europa befant den magnetiske nordpol seg i kambrium i Stillehavet, den beveget seg så mot kysten av Øst-Asia, gjennom de nordøstligste deler av Asia og ut i Polhavet. Paleomagnetiske målinger (se paleomagnetisme) foretatt i bergarter på andre kontinenter gir andre polvandringskurver. Dette viser at kontinentene ikke bare har beveget seg i forhold til de magnetiske poler, men også i forhold til hverandre.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg