Marie Curie

Marie og Pierre Curie i laboratoriet i Paris. Her fant de grunnstoffene polonium og radium (1898).

Av /KF-arkiv ※.

Polonium er et radioaktivt grunnstoff som har atomnummer 84 og atomsymbol Po. Det er et sølvhvitt, mykt og glinsende metall. Polonium tilhører gruppe 16 (kalkogenene) i periodesystemet. Kunnskapen om polonium er i stor grad basert på forskning ved reaktorsentre i USA og Storbritannia.

Faktaboks

Uttale
polˈonium
Etymologi
av latin Polonia, ‘Polen’
Engelsk navn
polonium
Relativ atommasse
208,9824 (ustabil, viktigste isotop)

Polonium ble oppdaget av Pierre Curie og Marie Curie i 1898, og var det første grunnstoffet som ble oppdaget på grunn av sine radioaktive egenskaper. Grunnstoffet ble oppkalt etter Marie Curies fødeland, Polen.

Isotoper

Polonium har ingen stabile isotoper, men 41 radioaktive (ustabile) isotoper er kjent (per august 2017). Syv av dem forekommer i naturen som ledd i ulike radioaktive serier:

Den lengstlevende Po-isotopen er 209Po, som har en halveringstid på 102 år. Den lengstlevende av de naturlig forekommende isotopene er 210Po, som desintegrerer ved α-stråling til 206Pb (bly) med halveringstid på 138,4 dager.

Forekomst

Polonium er et sjeldent grunnstoff som utgjør 2·10–14 prosent av jordskorpen. Det forekommer som et kortlivet, radioaktivt stoff i uranmineraler i mengder på cirka 0,03 gram per 1000 tonn. I 1910 fremstilte Marie Curie og André Louis Debierne 2 milligram av et stoff hvor 5 prosent bestod av poloniumisotopen 210Po fra 2 tonn bekblende.

Polonium eksisterer i to allotrope modifikasjoner, α-Po og β-Po.

Kjemiske egenskaper

På grunn av sterk radioaktivitet lyser poloniummetall i mørket med lyseblått lys, noe som skyldes ioniserende stråling som eksiterer gassene i luften rundt. I luft oksiderer polonium til polonium(IV)oksid, som har kjemisk formel PoO2.

Kjemisk sett ligner polonium på tellur og på vismut. Det løser seg som Po4+-ioner i oksiderende syrer. I fortynnet saltsyre løser det seg som rosafargede Po2+-ioner, som raskt oksideres til gulfargede Po4+-ioner.

H2Po er en lett flyktig og spaltbar kjemisk forbindelse. Av sulfider finnes polonium(II)sulfid, PoS. Av oksidene er det bare polonium(IV)oksid, PoO2, som er vel karakterisert. I gassfase er polonium(IV)fluorid, PoF6, rapportert som stabil. Enkelte polonater (forbindelser avledet av syren H2Po) er kjent, blant annet Na2Po og B2Po.

Fremstilling

Først da sterke nøytronkilder ble tilgjengelige, ble veibare mengder polonium fremstilt. 210Po fremstilles i makromengder ved å bestråle vismut (209Bi) med termiske nøytroner i kjernereaktorer. Det dannes da 210Bi, som desintegrerer med beta minus til 210Po. Metallet kan lett fås elektrolyttisk fra løsning eller ved termisk dekomponering av poloniumsulfid.

I anriket form foreligger polonium sammen med vismut, og disse grunnstoffene kan skilles da poloniumsulfid er tyngre løselig enn sulfidet av vismut. En mer spesifikk separasjon av polonium fra løsninger er kvantitativ adsorbsjon på metall-overflater av sølv eller nikkel.

Bruk

Polonium legert med beryllium blir brukt som en kilde for fremstilling av nøytroner. Størst anvendelse er fjerning av statisk elektrisitet på folier ved fabrikasjon av papir og plast.

Poloniummetall ble brukt som trigger i de første atombombene som ble fremstilt.

Fysiologisk virkning

På grunn av den intense radioaktive strålingen (alfapartikkel-utsendelse) må polonium behandles med stor forsiktighet. I organismen opptas polonium i benmargen, nyrene, milten og leveren og vil, avhengig av dosen, fremkalle store skader på grunn av alfastrålingen.

Den internasjonale kommisjonen for strålevern (ICRP) har satt en grense for inntak (ALI = annual limit of ingestion) til 3 mikrocurie per år. Dette tilsvarer vel 0,1 MBq per år, som gjelder for personell som blir utsatt for polonium i yrkessammenheng. Til sammenlikning er en engangsdose på 1 til 3 GBq å betrakte som letal i løpet av en måned (se Litvinenko-saken). Ved inntak vil cirka 10 prosent av 210Po holdes tilbake i kroppen, mens resten skilles ut. Den absorberte delen vil avta med en biologisk halveringstid på cirka 50 dager. Den effektive halveringstiden, som er en kombinasjonen av langsom utskilling og radioaktiv desintegrasjon, vil bli cirka 37 dager.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

polonium
Smeltepunkt
254 °C
Kokepunkt
962 °C
Massetetthet
9,32 g/cm³
Oksidasjontall
-II, 0, II, (III), IV, VI
Elektronkonfigurasjon
[Xe]4f¹⁴5d¹⁰6s²6p⁴

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg