Plommemasse, også kalt vitellus, er protein- og fettrike ikke-levende korn som ligger innleiret i dyreeggets levende substans. Plommemassen utgjør næringsopplag for fosterets utvikling. Eggene hos eggleggende dyr inneholder særlig mye plommemasse. Plommekorn finnes i alle typer av egg, men i ulik mengde og fordeling innenfor eggcellen. Etter befruktning utvikles (kløves, fures) disse eggtypene etter forskjellig mønster på grunn av ulikheter i plommemengde og fordelingen av denne. I plommerike egg vil plommemassen under fosterutviklingen samles i plommesekken.

Faktaboks

Også kjent som
plomme

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg