Amyloplaster er fargeløse plastider som inneholder stivelse i stivelseskorn, og er hovedformen for lagring av karbohydrater i planter. Amyloplaster i frø, frøblad, stengelknoller, kormus, rotstokk og røtter er den viktigste energi og karbohydratkilden for mennesker.
En amyloplast kan inneholde ett stort stivelseskorn eller flere små. Stivelseskornene kan bli massive og store og fylle hele amyloplasten. Stivelseskorn er lagdelt omkring et punkt. Lagdelingen skyldes forskjellig påleiring av amylose og amylopektin, og sees tydeligere hvis stivelseskornet ligger i vann, siden amylose er lettere løselig i vann enn amylopektin. Lagdelingen gir dobbeltbrytning av lys, og i et polarisasjonsmikroskop framtrer det ”malteserkors” på stivelseskornet.
I kolumella i rothetta er det spesielle amyloplaster som virker som statolitter som registrerer tyngekraften og deltar i gravitropisme.
Stivelseskorn laget i amyloplaster i planter blir brukt som mel til baking, og som jevning og fortykningsmiddel i sauser, fruktgrøt og desserter. Stivelseskorn blir isolert fra endospermen (frøhviten) til kornslagene mais, ris, rug, hvete, havre, bygg og teff. Andre former for stivelseskorn er potetstivelse, sagostivelse fra sagopalmen, tapiokastivelse fra kassava, og pilrotstivelse.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.