Pistasjnøtter er den spiselige steinfruktkjernen til det løvfellende pistasjtreet (Pistacia vera) i sumakfamilien. Når frukten modnes, sprekker skallet i den ene enden slik at den grønne kjernen kommer til syne. Grønnfargen skyldes klorofyll, og mengden grønnfarge varierer mellom ulike sorter. Mørkegrønne sorter er dyrest.
Faktaboks
- Også kjent som
- pistasiemandler, pistasj
- Vitenskapelig navn
- Pistacia vera
- Beskrevet av
- Carl von Linné
- Årlig global produksjon
- 915 700 tonn (2021)
Pistasjnøtter spises normalt ristet og saltet. De brukes som krydder, som tilsetning i bakverk, iskrem og konfekt, og som snacks. Det lages også en kostbar matolje av kjernene. Pistasjnøtter dyrkes kommersielt i USA, Australia og flere land i Europa, Afrika og Asia, men arten kommer opprinnelig fra Sentral-Asia. Arkeologiske funn tyder på at nøttene ble spist av mennesker i Midtøsten 7000 år fvt.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.