Piktere var en folkegruppe i Skottland i senantikken og tidlig middelalder. De utgjorde et kongerike i Øst-Skottland fra Firth of Forth til Pentland Firth som i 843 ble forent med Dalriadariket under den skotske kongen Kenneth MacAlpine.

Faktaboks

Uttale
pˈiktere
Etymologi
muligens av latin picti, ‘de tatoverte’, eller angelsaksisk peohtas

Pikternes opprinnelse og språk er meget omstridt. Steds- og personnavn i det piktiske området viser at det er tale om minst to språklige elementer, et indoeuropeisk, en selvstendig keltisk dialekt som har stått britisk og gælisk nær, og ett eller flere ikke-indoeuropeiske språk. Det britiske elementet skriver seg fra en innvandring i det 1. århundre fvt. Disse britene blandet seg så med den tidligere befolkningen. At den tidligere befolkningens språk ikke var keltisk eller indoeuropeisk, kan man se av en del innskrifter, de fleste fra Nord-Skottland og skrevet på 700- og 800-tallet evt., oftest i ogham-alfabetet, som ikke er tydet. Pikterne har vært kjent av nordmennene fra gammel tid og kaltes på norrønt Péttar eller Pettar.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg