granstorpigg

Granskjellpigg (Sarcodon imbricatus) er den vanligste arten av storpiggene. Den smaker beskt, men kan brukes til soppsoya eller tørkes og males til soppmel.

granstorpigg
Lisens: CC BY NC SA 3.0
Hericium coralloides

Hericium coralloides, korallpiggsopp. Foto fra: Suserup Skov

Piggsopper er stilksporesopper med pigger, som sitter tett i tett på undersiden av fruktlegemet. Noen har hatt og stilk mens andre ligner på kjuker. Piggsoppene hører til ulike familier og ordener.

Piggene dannes på hymenoforet, på undersiden av fruktlegemet, Hymenoforet, er vevet hvor det sporebærende laget, hymeniet, dannes. Det kan være formet som porer, skiver, pigger osv. og ble tidligere brukt til å klassifisere soppene i familier. Stilksporesopper med pigger ble regnet til piggsoppfamilien (Hydnaceae). I dag vet vi at disse soppene ikke er så nært beslektet, men det er fortsatt nyttig som et praktisk verktøy til å bestemme sopp i felt.

Piggsopper med hatt og stilk

Kjukelignende piggsopper

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg