Peridotitt
Peridotitt

Peridotitt, fellesnavn for tunge dypbergarter som vesentlig består av olivin (mer enn 60 %) sammen med pyroksen, amfibol granat, ofte også spinell, særlig kromitt, som kan ha økonomisk betydning. Viktige bergartstyper innen denne gruppen er dunitt eller olivinstein (med mer enn 90 % olivin), harzburgitt (med vesentlig olivin og ortopyroksen), wehrlitt (med vesentlig olivin og klinopyroksen) og granatperidotitt (med rikelig granat). Forekommer som ganger eller isolerte kupper og større massiver.

Faktaboks

Uttale
peridotˈitt
Etymologi
av peridot og -itt

Peridotitter omdannes lett til serpentinitt. Sannsynligvis kommer mange av peridotittene opprinnelig fra den øvre del av Jordens mantel, og er brakt inn i jordskorpen under deformasjoner knyttet til dannelsen av fjellkjeder. Neve- til hodestore knoller av peridotitt finnes dessuten som inneslutninger i basaltiske lavaer og kimberlittplugger, som begge også har sin opprinnelse i Jordens øvre mantel.

I Norge forekommer peridotitter som linser i gneis og skifer i vestre deler av landet mellom Sunnfjord og Troms, og som lag i gabbro i Jotunheimen og Troms/Vest-Finnmark. De er gjerne lett kjennelige ved rustbrun forvitringsfarge. Vakker granatperidotitt er kjent fra Vanylven og Tafjord på Sunnmøre og fra Otterøya ved Molde.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg