Psykokinetisk eksperiment

Bildet viser parapsykologen Karlis Osis som tester psykokinese, det vil si psykisk innflytelse på fysiske fenomener utenfor kroppen.

Psykokinetisk eksperiment
Av .

Parapsykologi er søken etter å forstå visse overnaturlige fenomener som ikke lar seg forklare ut fra vitenskapsbasert kunnskap. Begrepet ble dannet på slutten av 1800-tallet av forskere som forsøkte å bevise overnaturlige fenomener vitenskapelig, noe som viste seg å ikke være empirisk mulig. Ved en fellesbetegnelsen kalles disse overnaturlige fenomenene ekstrasensorisk persepsjon, ESP. Disse er blant annet:

Faktaboks

Uttale
pˈarapsykologi
Etymologi
av para- og psykologi

Historie og sentrale personer

Parapsykologiske fenomener er beskrevet og belyst opp gjennom historien, ikke minst i tilknytning til religioner. En pioner for det parapsykologiske studium var Joseph Banks Rhine som levde fra 1895 til 1980. Rhine var botaniker og opprettet det første universitetsstudiet i parapsykologi, ved Dune University i USA. Rhine er også mannen bak konseptet ESP, og den første som forsøkte å vitenskapelig bevise parapsykologien. Dette gjorde han blant annet ved å gjennomføre lange sekvenser med forsøkspersoner som skulle gjette på hvilken geometrisk figur som var avbildet på neste kort i bunken. De som fikk høyest score ble vurdert som ekstra sensitive overfor parapsykologiske fenomener og ble invitert med på flere eksperimenter. Siden 1980-tallet har vitenskapelig forskning på parapsykologi avtatt kraftig, og er i dag for det meste studert av interesseorganisasjoner med et nyreligiøst tankegods.

I Norge har Harald Shjelderup, som levde fra 1895 til 1974, vært den kanskje viktigste forskeren på dette feltet. Han var Norges første professor i psykologi og en forkjemper for psykoanalyse. I 1958 utga han Det skjulte menneske, som har blitt stående som et norsk parapsykologisk standardverk i over 60 år.

Organisasjoner

Norsk parapsykologisk selskap ramser på sin nettside opp en mengde beslektede og til dels overlappende fenomener som det undersøker, blant annet ønskekvist, healing, vardøger, levitasjon, nær døden- og ut av kroppen-opplevelser, gjenferd og spiritisme. Parapsykologisk forskning forsøker ikke å finne ut om disse fortellingene er 'sanne' eller ikke. Parapsykologien tar disse fortellingene på alvor, og forsøker å finne ut hva som egentlig skjer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Arthur Koestler: Tilfeldighetens røtter – først utgitt i 1972
  • Paul Jan Brudal: Uforklarlige opplevelser (1981)

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg