Paleoasiatiske språk er en fellesbetegnelse på språk i det nordøstlige Asia som ikke inngår i andre større språkfamilier (for eksempel den uralske). Alle språkene er ikke beslektet seg imellom. Mange av dem er i ferd med å dø ut fordi de blir fortrengt av russisk.

Faktaboks

Uttale
paleoasiˈatiske språk
Også kjent som

paleosibirske språk

Til disse språkene hører tsjuktsjisk-kamtsjadalsk på Kamtsjatka, giljakisk (nivkhisk) på Sakhalin, jukagirsk og jenisej-ostjakisk (ketisk). Språkgrupperingen ble lansert på 1800-tallet på bakgrunn av hypotesen om at disse språkene ble talt av Sibirs urbefolkning, som dels ble assimilert og dels ble fortrengt av andre folkegrupper.

Alle språkene er agglutinerende, men ellers er de strukturelt sett ganske ulike. De ble studert en del på 1800-tallet og først på 1900-tallet, da flere av dem fikk sine skriftsystemer på grunnlag av den kyrilliske skriften.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg