Faktaboks
- Uttale
-
pølsebod
- Etymologi
-
pølse er muligens beslektet med det middellavtyske pole og nederlandske peul ‘ertebelg’; bod kommer av det norrøne búð, som via vestgermansk har opprinnelse i det norrøne ordet for å bo.
- Også kjent som
- pølsebu, pølsekiosk
Pølseboden er en frittstående enetasjes bygning med dør for betjeningen og en serveringsluke. Den kan ha disk og et stort vindu i fronten. Pølseboden kan ha et areal på mindre enn seks kvadratmeter og opp til mer enn 25 kvadratmeter.
Varmebehandlingen kan drives med gass, men pølseboder har gjerne strømforsyning som også brukes til belysning og annet nødvendig utstyr. Pølseboden kan drives med vann på tanker så lenge det foregår etter forskriftene.
I dag drives pølseboder i stor grad av personer som er spesielt motivert. Kundekretsen består av stamkunder, tilreisende som kommer for en spesiell opplevelse og entusiaster som verdsetter pølsebodens kvalitet og personlige service.
De fleste pølseboder satser på kvalitetsvarer som konkurransefortrinn. Lennart Mankowitz drev en pølsebod på Alnbabru i Oslo med 30 pølsevarianter og hjemmelaget sennep. Erlend Dahlbo driver fortsatt Syverkiosken i Waldemar Thranes gate og tilbyr mange pølsevarianter, fra den enkleste i lompe via to wiener og hjemmelaget potetmos til sesongmeny med eksempelvis traktkantarell. Det siste gjør han med bakgrunn som soppkontrollør.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.