Ormesykdommer er en fellesbetegnelse på sykdommer fremkalt av flatormer og rundormer. På verdensbasis er ormesykdommer et betydelig helseproblem, særlig blant barn. I Norge er forekomsten lav, og de fleste tilfeller finner vi blant flyktninger, adoptivbarn, innvandrere og så videre.

Faktaboks

Også kjent som

marksykdommer, helmintoser

Flatormer

Flatormer inndeles i to undergrupper: bendelormer og ikter.

Bendelormer (cestoder)

Mennesket er sluttvert og mellomvert for flere bendelormer. Den voksne ormen har en lang, båndformet kropp som er oppdelt i flere ledd, fra et par til flere tusen.

Voksne ormer kan gi et sykdomsbildet som varierer fra ingen symptomer til magesmerter og vekttap. Vanligvis er infeksjoner med voksne ormer ufarlig. Alvorlige sykdommer kan opptre når mennesket er mellomvert.

Når mennesket er hovedvert stilles diagnosen ved påvisning av egg eller ledd av bendelormen i avføringen. Når mennesket er mellomvert er diagnostikken ofte mer komplisert, og innbefatter ofte røntgenundersøkelser og blodprøver.

Ikter (trematoder)

Iktene er flate ormer med en ofte komplisert livssyklus. De finnes mest i tropiske og subtropiske strøk, men kan også finnes i mer tempererte områder. Dette henger sammen med deres livssyklus.

Eggene utskilles med urin, avføring eller oppspytt, og for at de skal utvikle seg videre må de tas opp av visse sneglearter som lever i ferskvann og som bare trives i varmere strøk. Iktelarvene forlater så sneglen og angriper mennesker når de bader eller drikker av vannet. I områder med dårlig hygiene og større vanningssystemer kan enkelte ikter få en betydelig utbredelse, særlig gjelder dette Schistosoma hematobium og Schistosoma mansoni.

Rundormer (nematoder)

Rundormer utgjør den største gruppen av ormer med mer enn 500 000 arter. De har sylindrisk form, adskilt kjønn og fordøyelseskanal. Lengden kan variere fra en brøkdel av en millimeter til nesten en meter. Rundormer som forekommer i Norge er barnemark og spolorm. Andre rundormer importeres fra tropiske strøk og oppdages ofte tilfeldig ved rutineundersøkelse av innvandrere. Filarier er noen av de viktigste rundormene hos mennesket.

Hos mennesket finnes rundormer dels som tarmparasitter (se innvollsormer), dels som parasitter i blodårer og lymfeårer.

Behandling

Ormesykdommer behandles med legemidler kalt anthelmintika. Disse gis gjerne som en såkalt ormekur.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg