Georg Friedrich Händel

Händels oratorium Messias er særlig kjent, og oppføres ofte.

Georg Friedrich Händel
Av .

Oratorium er en større fortellende-dramatisk komposisjon for solister, kor og orkester, oftest med religiøst emne, gjerne hentet fra Bibelen. Handlingen resiteres av en forteller. Et oratorium skiller seg fra en opera ved at det ikke har skuespill, kulisser og kostymer. Under fastetiden framførte man som regel ikke operaer, og dermed fikk oratoriet større interesse.

Faktaboks

Uttale
oratˈorium
Etymologi
fra middelalderlatin oratorium 'bedehus, kapell, helligdom' (der oratoriemusikk opprinnelig ble oppført), til orare 'be'; jf. italiensk oratorio 'prekestol'

Historikk

Som forløpere for oratoriet regnes gjerne middelalderens liturgiske dramaer og mysteriespillene fra 1300- og 1400-tallet, men oratoriet har sine umiddelbare musikalske røtter i 1500-tallets åndelige madrigaler og såkalte dialog-lauder. Sin egentlige utforming fikk oratoriet på 1600-tallet med blant andre Giacomo Carissimi, Alessandro Scarlatti og Heinrich Schütz, og nådde senere et høydepunkt med Händel. Hans oratorium Messias er særlig kjent.

Senere oratioriekomponister

Av senere oratoriekomponister kan nevnes:

Dudley Buck komponerte oratoriet The Light of Asia i 1866 og ble den første i sjangerhistorien til å basere seg på Buddhas liv.

I andre sjangre

Innenfor populærmusikken komponerte Paul McCartney Liverpool Oratorio (1991) og Mikis Theodorakis Canto General og Axion Esti basert på tekster av Pablo Neruda og Odusseas Elytis.

Det finnes en rekke former for oratorier innenfor forskjellige musikalske sjangere og som viser at oratoriet har fått nye tema og funksjoner. Det finnes barneoriatorier, ballettoratorier, folkeoratorier, pop- og rockoratorier.

Norge

Av norske komponister har blant andre Catharinus Elling, Ludvig Irgens-Jensen, Arne Eggen, Sigurd Islandsmoen og Ludvig Nielsen komponert oratorier.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Smither, Howard E.: A history of the oratorio, 1977-2000, 4 b.
  • Dean, Winton: Handel's dramatic oratorios and masques, 1959, isbn 0-19-816184-0
  • Geyer, Helen: Das venezianische Oratorium 1750-1820, 2005, 2 b., isbn 3-89007-513-4
  • Pahlen, Kurt m.fl.: The world of the oratorio, 1990, isbn 0-85967-866-0
  • Smith, Ruth: Handel's oratorios and eighteenth-century thought, 1995, isbn 0-521-40265-4

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg