Optiske pulser er kortvarige utbrudd av elektromagnetisk stråling. Pulsene brukes blant annet til å overføre informasjon og til å registrere rekkefølgen til fysiske hendelser. Det enkleste eksempel er blinket fra en blitslampe. Et betydelig fremskritt for å lage optiske pulser kom med laseren, som nå brukes til å generere pulser med ulik varighet, intensitet og frekvens.

Pulser med millisekunds (10–3 s) varighet kan dannes ved å plassere en roterende skive med hull foran en lyskilde. Pulser med varighet 10–6 s–10–15 s kan genereres ved hjelp av lasere. Ved å bruke ultrakorte laserpulser har man greid å lage øyeblikksbilder av hendelser på atomær og molekylær skala. Ultrakorte pulser kan produseres med ekstremt høy konsentrasjon av energi, og anvendes innenfor høyenergifysikk og ved studier av fusjon mellom atomkjerner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg