Omstøtelse er å sette noe sette ut av kraft, å oppheve, annullere, det å erklære noe ugyldig.

Omstøtelse ved insolvens

Et konkursbo, et akkordforhandlingsbo og et insolvent dødsbo kan i visse tilfeller kreve omgjort (omstøtt) disposisjoner som skyldneren har foretatt før åpningen av bobehandlingen. Regler om dette finnes i dekningsloven av 8. juni 1984 kap. 5.

Det skilles ofte mellom den subjektive omstøtelsesregelen og de objektive omstøtelsesreglene, selv om dekningsloven ikke bruker disse betegnelsene.

Den subjektive omstøtelsesregelen (ofte omtalt som actio pauliana) fremgår av dekningsloven § 5–9. Tankegangen bak regelen er at en skyldner ikke bør kunne foreta disposisjoner som kan skade dekningsmulighetene til skyldnerens fordringshavere på et tidspunkt hvor skyldneren er blitt insolvent eller står i fare for å bli insolvent. Skyldneren kan derfor ikke på en utilbørlig måte begunstige en fordringshaver på bekostning av de øvrige fordringshaverne («forfordele» de øvrige fordringshavere), unndra sine eiendeler fra å tjene til dekning for fordringshaverne (for eksempel ved gavedisposisjoner) eller forøke sin gjeld til skade for fordringshaverne. Omstøtelse etter den subjektive omstøtelsesregelen kan bare skje hvis den annen part på avtaletiden kjente eller burde ha kjent skyldnerens vanskelige økonomiske stilling og de forhold som gjorde disposisjonen utilbørlig. Boet har bevisbyrden for at den annen part var i slik ond tro. Denne bevisbyrden kan av og til være vanskelig å fylle.

Reglene om de objektive omstøtelsesreglene finnes hovedsakelig i dekningsloven §§ 5-2 til 5-8. De objektive omstøtelsesreglene retter seg mot disposisjoner som etter sin art og det tidspunkt da de ble foretatt, skaper en viss presumsjon for at disposisjonen skader de øvrige fordringshavernes dekningsmuligheter på en illojal måte. De objektive omstøtelsesreglene er rettsteknisk enklere regler enn den subjektive omstøtelsesregelen. Det er ikke et vilkår etter de objektive omstøtelsesreglene om at skyldnerens økonomiske stilling var svak eller ble alvorlig svekket gjennom disposisjonen. De objektive omstøtelsesreglene inneholder heller ingen vilkår som relaterer seg til den annen parts kjennskap til skyldnerens økonomiske stilling på disposisjonstidspunktet. Mottakerens gode tro er derfor uten betydning for anvendelsen av de objektive omstøtelsesreglene, i motsetning til den subjektive omstøtelsesregelen.

Felles for alle omstøtelsesreglerer er at de bare kommer til anvendelse innenfor nærmere bestemte frister (såkalte omstøtelsesfrister). Lengden på omstøtelsesfristene varierer. Den subjektive omstøtelsesregelen har for eksempel en omstøtelsesfrist på 10 år, mens omstøtelsesfristen for gaver er minst et år med enkelte muligheter for utvidelse til to år.

Virkningen av at en disposisjon omstøtes er at den annen part (typisk mottakeren) så vidt mulig tilbakefører det mottatte til boet, eller, hvor dette ikke er mulig, erstatter verdien av det mottatte. Ved omstøtelse etter de objektive regler, gjelder en berikelsesgrense: Boet må holde den annen part skadesløs for utlegg og omkostninger som han har hatt som følge av den omstøtelige transaksjon. Ved omstøtelse etter den subjektive regelen skal boet som utgangspunkt ha erstattet det tap som boet har blitt påført som følge av den omstøtelige disposisjonen.

Omstøtelse etter ekteskapsloven

Ekteskapsloven av 4. juli 1991 § 35 inneholder en særregulering om omstøtelse av disposisjoner som en ektefelle har foretatt over felles bolig, vanlig innbo i felles bolig eller gjenstander som er bestemt for bruk til barna. Forutsetningen for at slike disposisjoner skal kunne omstøtes er at disposisjonen har skjedd uten samtykke fra den andre ektefellen. Omstøtelse etter ekteskapsloven § 35 skjer ved dom. Søksmål må reises innen seks måneder etter at ektefellen fikk kunnskap om avtalen, og senest et år etter tinglysingen dersom avtalen gjelder fast eiendom, eller et år etter overleveringen dersom avtalen gjelder andre eiendeler. Virkningen av omstøtelse etter ekteskapsloven § 35 er at disposisjonen blir kjent ugyldig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg