Omskjæring av kvinner er i Norge forbudt i henhold til straffeloven av 2005 §§ 284 og 285. Forsettlig utføring av inngrep i en kvinnes kjønnsorgan som skader kjønnsorganet eller påfører det varige forandringer, medfører fengselsstraff i inntil 6 år. Hvis inngrepet fører til sykdom eller arbeidsudyktighet, eller uhelbredelig lyte, feil eller skade, kan fengsel i inntil 15 år idømmes.

Det gjelder samme straff for medvirkning. Samtykke fra kvinnen fritar ikke for straff. Loven rammer også handlinger begått i utlandet av norsk statsborger eller person hjemmehørende i Norge.

§ 284 påbyr en rekke offentlig og privat ansatte å forsøke å avverge at kjønnslemlestelse får skje, omtalt som avvergelsesplikten. Når disse får kunnskap om at noen kan bli kjønnslemlestet, har de en lovbestemt plikt til å avverge at lemlestelsen blir gjennomført. Denne plikten går foran vanlig taushetsplikt. Personer som unnlater å følge avvergelsesplikten, kan straffes med inntil 1 års fengsel såfremt handlingen fullbyrdes eller kommer til et straffbart forsøk.

Den som er utsatt for omskjæring eller forsøk på dette, har automatisk rett på å få oppnevnt en bistandsadvokat betalt av det offentlige.

Omskjæring av menn rammes ikke av noe eget straffebud, men kan etter omstendighetene rammes av forbudet mot kroppsskade i straffeloven § 273.

Rituell omskjæring av gutter reguleres av lov av 20. juni 2014 og pålegger regionale helseforetak å tilby slike inngrep. Inngrepet skal utføres av lege eller i nærvær av en lege som står ansvarlig for omskjæringen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg