oljeplanter

Oljeplanter, planter med frukter eller frø som gir olje ved pressing. Til disse hører bl.a. hamp, lin, raps, hvit sennep, oliven, jordnøtt, solsikke og soya. Vårformer av de to førstnevnte spiller en viss rolle som oljeplanter i norsk jordbruk. Raps har lang veksttid og dyrkes mest rundt Oslofjorden, rybs helt til Nordland. Raps og rybs dyrkes i Norge ikke så mye for oljeproduksjonens skyld som for å unngå ensidig korndyrking. Oljefrø («rapsfrø») brukes i kraftfôrblandinger, der det er ønskelig med økt fettinnhold. Siden 1960-årene har det foregått et intenst foredlingsarbeid for å forbedre den kjemiske sammensetningen av de nevnte oljeplantene. I sorter som har vært brukt hittil, har det i fettet vært opp til 50 % erukasyre, som både teknologisk for margarinproduksjonen og ernæringsmessig er uheldig. I nye sorter er det under 2 % erukasyre, mens innholdet av oljesyre og linolsyre er økt tilsvarende.

Denne artikkelen er hentet fra papirutgaven av leksikonet, utgitt i 2005-2007. Artikkelen hadde ingen navngitt forfatter, men en tilknyttet fagkonsulent.

Fagkonsulent for denne artikkelen var

Publisert på nett 14.02.2009. Det er siden gjort 1 endringer.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Fagansvarlig for Nyttevekster

Einar Kr. Holtet

Fagansvarlig har ansvar for å:

  • Vurdere endringsforslag fra leserne
  • Svare på spørsmål i kommentarfeltet
  • Skrive nye artikler
  • Forvalte og oppdatere gamle artikler

Vil du bli fagansvarlig?

Kommentarer

Har du spørsmål til artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.