Oliven er fruktene av oliventre eller oljetre (latinsk navn: Olea europaea), som er et opptil ti meter høyt tre i oljetrefamilien. Det minner om epletre, men bladene er smalere og sitter på om vinteren. Den ville, buskformede formen oleaster har bredere blad enn det som er dyrket. Treet blomstrer i mai–juni med hvite, duftende blomster i store samlinger i bladhjørnene.
Olivenfruktene modnes i middelhavslandene i januar. Det er steinfrukter, som hos kulturformene blir cirka tre centimeter lange og er meget rike på fet olje. Den umodne, grønne frukten brukes til mat, enten som den er eller syltet. Større betydning har den modne frukten man presser olivenolje av. Man har ved kultur fått frem varieteter med større frukter og rikere oljeinnhold.
Treet vokser langsomt, og det sies at det kan bli 1000 år gammelt. Veden er hard og sterk og brukes til møbler og redskaper. Treet stammer fra Vest-Asia, men har i flere tusen år vært dyrket i de fleste land omkring Middelhavet. Mange steder har det forvillet seg og dannet skoger og lunder. Oliven dyrkes også andre steder med middelhavsklima, blant annet i Australia og Amerika.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.